Annons

Segeryra: Äventyrsgårdens barn vann nationell fågeltävling

På Äventyrsgårdens förskola råder det dubbel glädje. – Ja, den här veckan har vi flow. Först klarade vi oss från nedläggning och sedan vann Tallarna, våra 3- och 4-åringar, en fågelmatartävling, säger Camilla Jönsson, förskolelärare.
Osby • Publicerad 16 februari 2023 • Uppdaterad 17 februari 2023
Äventyrsgårdens barn vann den nationella fågelmatartävlingen som Birdlife Sverige anordnar. Madelene Gustavsson hjälper barnen att räkna in de arter de sett under förmiddagens utevistelse. Från vänster: Alfred Valtersson, Olle Lindhe, Eldar Grundberg, Adam Samuelsson och Melvin Nordkvist.
Äventyrsgårdens barn vann den nationella fågelmatartävlingen som Birdlife Sverige anordnar. Madelene Gustavsson hjälper barnen att räkna in de arter de sett under förmiddagens utevistelse. Från vänster: Alfred Valtersson, Olle Lindhe, Eldar Grundberg, Adam Samuelsson och Melvin Nordkvist.Foto: Marcus Enochsson

Beskedet från Naturlänken på Birdlife Sverige plingade till i Camilla Jönssons mejlbox i måndags.

– Tallarna hade vunnit förstapris i fågelmatningstävlingen där förskolor och skolor från Piteå i norr till Alnarp i Söder hade tävlat. I måndags, var det verkligen något hoppfullt i skuggan av hotet om nedläggning, säger Camilla Jönsson.

Annons

Fågelprojektet började långt innan tävlingen kom på tal.

– Vi körde i gång i höstas av en ren slump. Vår förskola har uteprofil så vi är ofta ute i skogen. Ett av barnen blev nyfiken på ett litet hus som någon satt upp i ett träd. Vem bodde där?

Eldar Grundberg visar hur en domherre ser ut. Men favoriten bland barnen är talgoxen.
Eldar Grundberg visar hur en domherre ser ut. Men favoriten bland barnen är talgoxen.Foto: Marcus Enochsson

Camilla Jönsson och kollegan Madelen Gustavsson förstod att de hade träffat på ett foderhus eller matningsstation för småfåglar.

– Tillsammans började vi undersöka hur fåglar har det på vintern. Vi har jobbat mycket med natur och återbruk och är alltid noga med att städa upp efter oss när vi varit i skogen. Nu började vi lägga ut fågelmat på stenar och stubbar. Äppel- och päronskruttar efter fruktstunden kunde bli fågelmat. Det blev alltid uppätet, berättar Madelen Jönsson.

Madelene Gustavsson och Camilla Jönsson berättar att det inte bara är barnen som lärt sig mycket om fåglar. ”Vi lär oss tillsammans med barnen. Givande och roligt”, menar de.
Madelene Gustavsson och Camilla Jönsson berättar att det inte bara är barnen som lärt sig mycket om fåglar. ”Vi lär oss tillsammans med barnen. Givande och roligt”, menar de.Foto: Marcus Enochsson

Mjölkkartonger tas tillvara och målas i klara färger för att bli fågelautomater och hängs i träden. I bullpapper gjuts egna talgbollar. Även där används äppel- och päronskruttar.

– I övrigt är fågelmat ett problem. Kommunen har inköpsstopp. Vi i personalen får själva stå för fågelmaten. Men det har varit givande både för barnen och oss. Vi vill gärna fortsätta, säger Camilla Jönsson.

Barnen rasar in hallen efter förmiddagens utevistelse. Först in genom dörren är William Schneider.

– Det där är en talgoxe! Det är finaste, säger han och pekar på en avbildad talgoxe som sitter fäst på ett torkskåp med magneter.

”Både vi i personalen och barnen har tagit oss från gul fågel till gulsparv.”
Madelene Gustavsson, barnskötare på Äventyrsgårdens förskola i Osby.

– Både vi i personalen och barnen har tagit oss från gul fågel till gulsparv. Vi kan till och med höra skillnad på deras läten och skilja gulsparven från talgoxen. Ipaden är ett bra hjälpmedel för att lyssna på fåglar och fågelboken är alltid med ut i skogen, berättar Madelen Gustavsson.

Uttjänta mjölkartonger blir fina fågelautomater i både skogen och i trädgården.
Uttjänta mjölkartonger blir fina fågelautomater i både skogen och i trädgården.Foto: Marcus Enochsson

Fyraåringarna kan tre till fem fågelarter var. De som inte lärt sig prata ännu kan också skilja en talgoxe från en domherre.

Annons

– De får jämföra bilder och peka på vilken de menar, säger Anette, projektledare för Naturlänken och skoltävlingen som ingår i Vinterfåglar inpå knuten hos Birdlife Sverige.

– Många skolor och barngrupper deltog i årets tävling. Vi hade en svår uppgift att välja. Men Äventyrsgårdens koncept fyllde alla kriterier. Nu kommer kikare och fågelböcker på posten. Dessutom kommer vi använder deras material för att inspirera andra, säger Anette Barr.

Så gör du talgbollar

• Smält kokosfett på svag värme.

• Blanda i lätt hackade jordnötter, havregryn, solrosfrön, linfrön, vetekli och/eller hackade hasselnötter. Glöm inte äppelskruttar och päronskruttar!

• Rör nere rumsvarm margarin och låt stelna något.

• Fyll blandningen i bullpapper, plastmuggar eller plastkrukor

• Stoppa ner ett snöre med en liten sticka, typ tandpetare, fastbunden i änden.

• Låt stelna i kylskåp eller frys.

• Ta försiktigt ut innehållet ur krukan och häng upp i snöret.

Katarina BexellSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons