Annons

Solparker – grön energi med tunga förhinder

Två solparker på vardera totalt 120 hektar.
Det vill företaget Ilmatar solar bygga i trakterna kring Hörja-Tyringe respektive Mala.
Hörja/Mala • Publicerad 25 juni 2023 • Uppdaterad 8 april 2024
Robert Wedmo, utvecklingschef på Ilmatar solar i Malmö har kört till Hörja för att prata solkraft med Norra Skåne.
Robert Wedmo, utvecklingschef på Ilmatar solar i Malmö har kört till Hörja för att prata solkraft med Norra Skåne.Foto: Carl-Johan Bauler

– I bästa fall kan vi börja bygga om ett år, men mest troligt om två år, säger Robert Wedmo som är utvecklingschef för det finskägda solenergiföretaget.

De båda parkerna med solpaneler planeras i ett område i närheten av Agnsholm sydväst om Hörja och vid Myreholms mosse nordväst om Mala.

Annons

Satsningen är ett led i företagets tydliga strategi: ”Ilmatar Solar planerar och projekterar för några av Europas största solparker på olika platser runtom i Sverige.”, som budskapet lyder på företagets hemsida.

Varför just i dessa områden?

– Vi tar fram områden över hela landet som skulle kunna vara lämpliga ur en lång rad aspekter, som bland annat har närhet till en elledning dit vi kan överföra kraften, som är glest befolkade och som har ringa naturvärden, förklarar Robert Wedmo.

Företaget har stora ambitioner och vill bygga storskaliga solparker på olika platser i Sverige. Men att bygga solparker är en verksamhet med förhinder. Trots att solpanelerna till skillnad från vindkraftverk varken rör sig, låter eller syns på långt håll. Tillståndsprocessen är krånglig och långdragen och dessutom svårarbetad, eftersom berörda myndigheter agerar olika i olika delar av landet.

Christian Gustafsson VD och projektchef på Ilmatar solar AB och bördig från Hörja där familjegården finns. När intervjun gjordes kunde inte Christian Gustafsson medverka, på grund av möte på näringsdepartementet i Stockholm just kring de snåriga villkoren för att få bygga storskaliga solparker i Sverige.
Christian Gustafsson VD och projektchef på Ilmatar solar AB och bördig från Hörja där familjegården finns. När intervjun gjordes kunde inte Christian Gustafsson medverka, på grund av möte på näringsdepartementet i Stockholm just kring de snåriga villkoren för att få bygga storskaliga solparker i Sverige.Foto: Pressbild

– Vi saknar ett regelverk för solparker i Sverige, olika Länsstyrelser använder olika kapitel i miljöbalken för att göra prövningarna. Vi inom branschen gör det som politikerna vill, satsar på att producera grön energi. Man kan se det som att vi fått en spelplan att verka på men inte någon regelbok, beskriver Robert Wedmo.

Robert Wedmo, utvecklingschef på Ilmatar solar i Malmö.
Robert Wedmo, utvecklingschef på Ilmatar solar i Malmö.Foto: Carl-Johan Bauler

Bristen på regelverk betyder att olika länsstyrelser rekommenderar att ansökningar görs utifrån olika kapitel i miljöbalken och tolkar lagen olika. Eller som Robert Wedmo och företagets VD Christian Gustafsson (bördig från Hörja där föräldragården ligger) konstaterade i en debattartikel i tidningen Dagens industri:

”Olika länsstyrelser rekommenderar att ansökningar görs utifrån olika kapitel i miljöbalken och tolkar lagen olika; från att likställa en solcellsanläggning med anläggande av skogsbilväg till att en solcellsanläggning är att likställa med en petrokemisk industri. Ingen av dessa ytterligheter är rimliga”, påpekade de i artikeln.

Svea solars solcellspark utanför Sjöbo i Skåne har får betandes mellan panelraderna.
Svea solars solcellspark utanför Sjöbo i Skåne har får betandes mellan panelraderna.Foto: Svea solar

Hur långt har då projekten i Göinge kommit? Vid Myreholms mosse har företaget arrenderat 100 hektar mark av en markägare på 50 år. Man har också lämnat in bygglovsansökningar till kommunen på vissa byggnader som behövs för att driva parken, bland annat en transformatorstation.

– När det gäller området vid Agnsholm ska vi ut och samråda med närboende och myndigheter efter sommaren. Det vi vet är att vissa markägare är positiva och vissa är negativa, säger Robert Wedmo.

Ansökningsprocesserna hos länsstyrelsen påbörjas i höst.

”Visst, det här handlar om stora ytor men det är områden som helt går att återställa”
Robert Wedmo, Ilmatar solar
Annons

Ilmatar solar har idag inga färdiga anläggningar i Sverige. Däremot har man flera parker på gång bland annat i Motala, utanför Halmstad och ett projekt vid Perstorp- Örkelljunga.

– När dessa anläggningar och parkerna i Hässleholms kommun är i gång producerar vi 1 000 megawatt. Det är nästan lika mycket som de två reaktorerna i Barsebäck (kärnkraftverk) producerade, konstaterar Robert Wedmo.

Hur brukar då närboende se på solcellsparker. Ja, väldigt olika och ofta känslobaserat snarare än faktaorienterat.

– Människor har svårt att föreställa sig hur det ska se ut, en del oroar sig för elektromagnetisk strålning och åter andra tycker att eftersom det funnits skog där tidigare ska det vara skog i fortsättningen också. Visst, det här handlar om stora ytor men det är områden som helt går att återställa, konstaterar Robert Wedmo.

Han beskriver att solparkerna kommer att vara öppna och inte inhägnade. Det finns också möjligheter att plantera växtlighet, exempelvis slåttermarker som är en brist i Skåne i dag, som kan växa under och mellan panelerna och som slås varje år.

Robert Wedmo, utvecklingschef på Ilmatar solar i Malmö.
Robert Wedmo, utvecklingschef på Ilmatar solar i Malmö.Foto: Carl-Johan Bauler

Det finns såklart också folk som är positiva till solparker, inte minst markägare, som ibland även hör av sig och erbjuder bolaget mark till sina solpaneler.

– Markägare hör av sig och vill erbjuda marken som vi arrenderar på 50 år. Jag går inte in på kronor och ören men det är bra ersättning för markägarna, mer än vad de får betalt för skogen, förklarar Robert Wedmo.

Mycket på gång i Sverige – men inget i drift. Hur länge kan ni hålla på så?

– Vi har en som en krigskassa för rätt många år, så det oroar mig inte, säger Robert Wedmo.

En hektar är det samma som 10 000 kvadratmeter och det går hundra hektar på en kvadratkilometer.

Solkraft sedan 1970-talet

I början av 2023 fanns det cirka 148 000 nätanslutna solcellsanläggningar i Sverige. Det är en ökning med cirka 55 000 nya solcellsanläggningar sedan föregående år. Detta innebar att den totala effekten av solceller i Sverige ökade med 66,8 procent mellan 2021 och 2022.

Den totala årsproduktionen från alla nätanslutna solcellsanläggningar i Sverige motsvarar cirka 1,1 procent av den totala elproduktionen i Sverige 2022. Enligt siffror från Svensk Solenergi.

De första solcellerna började användas redan på 70-talet. Då användes de främst i så kallade ”fristående system” som inte var anslutna till elnätet utan fungerade lokalt i exempelvis fyrar, båtar, sommarstugor och husvagnar.

Källa: Energimyndigheten, Socellsofferter med flera

Här saknas innehåll

Carl-Johan BaulerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons