Gängkriget som skakade Hässleholm: ”Eskalerade – skydde inga medel”
Fem skjutningar. Två sprängningar och ett misslyckat försök. Ett stort antal gripna.
Hässleholm skakades förra året av en konflikt mellan två kriminella nätverk.
– Det var en situation som Hässleholm inte stått inför tidigare – inte på det sättet och med den intensiteten av grova brott, säger Niklas Årcén, som tillträdde som ny lokalpolisområdeschef när våldet var som värst.
Nu pågår det rättsliga efterspelet.
Hässleholm • Publicerad 27 april 2023 • Uppdaterad 28 april 2023

Hässleholm har, likt de flesta andra städer, haft sin beskärda del av grovt våld. Men förra året hände något – i staden började de grova brotten avlösa varandra.

Startpunkt för upptrappningen var en explosion i en trappuppgång på Götagatan, där en ytterdörr sprängdes den 5 april.

Annons

– Vi vaknade i chock, berättade en av personerna som bor i den utsatta lägenheten.

De förstod ingenting, men klarade sig utan skador.

Explosionen i en trappuppgång på Götagatan sprängde hål i en ytterdörr. Arkivbild.
Explosionen i en trappuppgång på Götagatan sprängde hål i en ytterdörr. Arkivbild.Foto: Jonas Lundin

När nationella bombskyddet anlände kunde polisen knappast ana att det ganska snart skulle behöva göra om resan – igen och igen.

En knapp vecka senare sköts det igen, mot ett lägenhetsfönster på Götagatan.

Polisens tekniker söker spår efter skjutningen mot ett lägenhetsfönster på Götagatan. Arkivbild.
Polisens tekniker söker spår efter skjutningen mot ett lägenhetsfönster på Götagatan. Arkivbild.Foto: Mikael Persson

Redan då var polisen införstådd med att det handlade om en konflikt mellan två kriminella grupperingar, Nätverk A och Nätverk NN (efternamnet på en familj, reds. anm – och som vi benämnt ”Familjen”) som trappats upp.

Polisen intensifierade därför sitt arbete.

– Som vanligt, och som oftast, är det en fråga om att man vill ha en del av en marknad. Ofta är det narkotikamarknaden, eller utpressning eller vapen. Sen är det två konstellationer av människor som tycker att de vill ha den här platsen, sade Pär Cederholm, dåvarande lokalpolisområdeschef, som använde ordet ”högoktanig” för att beskriva konflikten.

I området kring Viaduktgatan fick polisen tillstånd att sätta upp övervakningskameror, och polisen satte press på de man visste var involverade i den kriminella konflikten.

Under sommaren lugnade det ner sig, åtminstone på ytan.

I slutet av april förra året fick polisen tillstånd att kameraövervaka Viaduktgatan.
I slutet av april förra året fick polisen tillstånd att kameraövervaka Viaduktgatan.Foto: Mikael Persson

Måltavla?

Den 23-åring som tillhör "Familjen” och som nu är dömd för flera brott i samband med konflikten.

Gärningsman?

Det är fortfarande okänt.

– Av vittnesmålen att döma rör det sig om en yngling. Mycket tyder på att han försvann på en elscooter, och vi vet i vilken riktning, sade Håkan Klein, polisens förundersökningsledare till Kb/NSk ett par dagar senare.

”Från att det handlat om narkotika och marknadsandelar utvecklades det till en mer personlig konflikt, mellan de här grupperingarna. Man ville hämnas varandra.”
Niklas Årcen, LPO-chef i Hässleholm

23-åringen klarade sig undan med blotta förskräckelsen.

Ännu hade inga personer skadats i konflikten. Men hos polisen såg man med oro på hur våldet, och konflikten, fortsatte eskalera.

En knapp vecka efter skjutningen på Frykholmsgatan, den 12 augusti, fick nationella bombskyddet på nytt åka till Hässleholm. Utanför en fastighet på Viaduktgatan hade ett misstänkt farligt föremål placerats.

NFC kunde senare konstatera att det handlade om en skarp bomb som, om den hade exploderat, hade kunnat orsaka stora skador.

Sex dagar senare small det på Bryggaregatan, på en innergård som tillhör den fastighet på Viaduktgatan som tidigare blivit beskjuten.

Efter en förhållandevis lugn sommar skakades Hässleholm av en skottlossning – en okänd person sköt mot en passerande bil på Godtemplaregatan/Frykholmsgatan. I den befann sig den 23-åring som är en ledande figur i ett av de kriminella nätverken.
Efter en förhållandevis lugn sommar skakades Hässleholm av en skottlossning – en okänd person sköt mot en passerande bil på Godtemplaregatan/Frykholmsgatan. I den befann sig den 23-åring som är en ledande figur i ett av de kriminella nätverken.Foto: Lasse Ottosson

– Den är konstruerad med sprängmedel och krut. Och sprängmedlet har inte exploderat utan bara krutet, sade Magnus Lautin vid Hässleholmspolisen, efter att NFC hade analyserat det som var kvar av bomben.

Källor till Kb/NSk har pekat ut 23-åringen som måltavla även för de två bomberna.

– Det här kommer inte att ta slut nu. Det är tydligt. Vi har extraresurser i stan, knackar dörr och har förhört människor i nätverken. Nu är risken att bli gripen större än den brukar. Ändå väljer man att sätta något som har detonerat, utanför en fastighet, riktat mot vad vi tror är den ena delen av konflikten. Om man väljer att skjuta på öppen gata, och sen placerar två vad vi tror är sprängladdningar, där en detonerar. Då vill man att någon ska försvinna, konstaterade dåvarande LPO-chefen Pär Cederholm efter den andra sprängningen.

En knapp vecka efter att en bomb, som inte utlöste, hade placerats utanför en fastighet på Viaduktgatan small det på innergården till samma fastighet. Inte heller denna gång fungerade bomben som det var tänkt – det var bara krutet som exploderade, inte sprängmedlet.
En knapp vecka efter att en bomb, som inte utlöste, hade placerats utanför en fastighet på Viaduktgatan small det på innergården till samma fastighet. Inte heller denna gång fungerade bomben som det var tänkt – det var bara krutet som exploderade, inte sprängmedlet.Foto: Simon Rehnström

Den 21 augusti greps en 17-åring i centrala Hässleholm med ett vapen på sig. När polisen upptäckte honom var han i sällskap med två äldre personer som, enligt uppgift till Kb/NSk, tillhör Nätverk A. De var inledningsvis också misstänkta för vapenbrottet, men kunde inte knytas till det.

Vid det här laget hade polisen insett att det krävdes drastiska åtgärder – och inledde ett offensivt trygghetsskapande arbete. Förutom att Hässleholm fylldes med poliser, såväl synliga som dolda, började polisen den 31 augusti också kameraövervaka centrala Hässleholm från luften, med drönare.

I början av september fick lokalpolisområde Hässleholm en ny chef, Niklas Årcén.

– Det var ett allvarligt läge när jag började, säger han så här i efterhand.

– Det var mitt uppe i konflikten, när den var som störst egentligen. Samtidigt hade man också en tid innan beslutat att vi skulle göra en större insats i polisområdet, så det fanns en god plan, fortsätter han.

Under hösten fick hässleholmarna vänja sig vid att se polisbilar i stadsmiljön. Ett offensivt trygghetsskapande arbete inleddes vilket innebar att poliser från hela Region Syd hjälpte till. ”Man ska inte känna sig skrämd av den större polisnärvaron –  det är vår reaktion på det våld vi ser”, sade nye lpo-chefen Niklas Årcén om insatsen.
Under hösten fick hässleholmarna vänja sig vid att se polisbilar i stadsmiljön. Ett offensivt trygghetsskapande arbete inleddes vilket innebar att poliser från hela Region Syd hjälpte till. ”Man ska inte känna sig skrämd av den större polisnärvaron – det är vår reaktion på det våld vi ser”, sade nye lpo-chefen Niklas Årcén om insatsen.Foto: Marika Höghäll

Hur skulle du beskriva situationen i Hässleholm, just då?

– Vi såg att det snarare eskalerade – det här är inget som kommer att självslockna utan det fortsätter. Då tog man beslutet att det här är inget vi klarar lokalt att hantera – det har blivit för stort, säger han.

Hela polisregion Syd engagerade sig i att sätta stopp för gängkonflikten. Polisen i Hässleholm fick tillgång till både fler uniformerade poliser och mer specialiserade resurser; regionala insatsstyrkan, specialsökhundar som kunde söka efter såväl narkotika och vapen som sedlar men även forensiker och underrättelseenheten bidrog i kraftsamlingen.

– Ända uppe från Västervik kom poliser. Varje kväll under flera perioder hade vi rejäl resurs här, som då kunde jobba riktat, rakt in mot konflikten, säger Niklas Årcén.

Hässleholmspolisen fick förstärkning från många håll när konflikten var som störst.
Hässleholmspolisen fick förstärkning från många håll när konflikten var som störst.

Redan då hade polisen koll på grundkonflikten, men situationen fortsatte förvärras.

– Från att det handlat om narkotika och marknadsandelar utvecklades det till en mer personlig konflikt, mellan de här grupperingarna. Man ville hämnas varandra. Det var det vi kände att vi måste bryta. Vi såg att det trappades upp, blev grövre och grövre och man skydde inga medel, säger Niklas Årcén.

Polispatruller i Hässleholm efter skottlossningen på Skolgatan den 3 oktober.
Polispatruller i Hässleholm efter skottlossningen på Skolgatan den 3 oktober.Foto: Jörgen Svensson

Natten till måndagen den 3 oktober kulminerade konflikten i ett blodigt mordförsök – en 22-årig man som tillhör ett kriminellt nätverk i Kristianstad, och som har koppling till Nätverk A, blev skjuten på Skolgatan. Skottlossningen skedde inom hörhåll från polishuset i Hässleholm och 22-åringens liv kunde räddas tack vare polisens snabba insats.

Mindre än en timme senare hade polisen gripit två tonåringar, som nu är misstänkta för mordförsöket.

Tillfrågad om han upplevt något ”halleluja-moment” under jakten på de gängkriminella är det detta ögonblick Niklas Årcén lyfter fram.

– Det kändes väldigt, väldigt bra. Att vi i ett så grovt brott så tidigt kunde knyta misstänkta till det. Som sedan ledde till ett antal frihetsberövade.

Så här ett halvår senare kan han konstatera att mordförsöket på Skolgatan satte om inte punkt så åtminstone pausade den kriminella konflikten i Hässleholm.

På morgonen efter mordförsöket på Skolgatan fick fastighetsskötaren Dan Schölin inleda sin arbetsdag med att tvätta rent trottoaren utanför äldreboendet Ehrenborg. Den 22-åring, en känd gängkriminell från Kristianstad, som träffades av skotten fick allvarliga skador men överlevde tack vare snabba sjukvårdsinsatser.
På morgonen efter mordförsöket på Skolgatan fick fastighetsskötaren Dan Schölin inleda sin arbetsdag med att tvätta rent trottoaren utanför äldreboendet Ehrenborg. Den 22-åring, en känd gängkriminell från Kristianstad, som träffades av skotten fick allvarliga skador men överlevde tack vare snabba sjukvårdsinsatser.Foto: Lasse Ottosson

Åtminstone för stunden.

– Det har varit händelser kopplade till konflikten, men inte något grovt brott, som skjutning eller sprängning, sedan den 3 oktober. Och det är vi jätteglada för. Med det sagt är konflikten fortfarande inte löst, utan den finns och det är något vi kommer få jobba med under lång tid.

Från sidlinjen känns det som att man lyckats bättre mot ena sidan i konflikten. ”Familjen” är rätt sårad. Nätverk A inte lika mycket. Är det rätt uppfattat?

– Det är fler frihetsberövade, fortfarande, i den ena sidan av konflikten. Det är så det ser ut. Sen är det frihetsberövade med kopplingar till båda sidorna i konflikten. Och vi har lagt samma kraft i alla utredningar. Men i vissa hittar man framgångsfaktorer – ett leder till något annat och till slut kan det leda in i frihetsberövande och häktning. Vi hade så klart velat frihetsberöva de som står för alla de våldshändelserna som skett i Hässleholm. Men just den här typen av brottslighet är svår generellt att nå framgång i, säger Niklas Årcén.

– Med det sagt är jag väldigt stolt över hur långt vi har kommit. Att man kommit så här långt i de här grova brotten, med så många frihetsberövade, är med Hässleholmsmått mätt unikt vill jag säga. Både resultatet och att vi kunnat driva de här ärendena på det här sättet. Vi lokalt hade inte mäktat med det, utan det är den gemensamma kraften som är styrkan. Sättet vi jobbat på tillsammans.

Niklas Årcén, lokalpolisområdeschef i Hässleholm, är stolt över polisens insats. ”Vi lokalt hade inte mäktat med det, utan det är den gemensamma kraften som är styrkan”, säger han.
Niklas Årcén, lokalpolisområdeschef i Hässleholm, är stolt över polisens insats. ”Vi lokalt hade inte mäktat med det, utan det är den gemensamma kraften som är styrkan”, säger han.Foto: Simon Rehnström

Redan nu har flera med koppling till den kriminella konflikten dömts – för bland annat grova vapenbrott och narkotikabrott.

Återstår gör mordförsöket på Skolgatan, som hela nio personer är häktade för i väntan på att åtal ska väckas. Utöver de två tonåringar som misstänks för att ha utfört skjutningen är ytterligare sju misstänkta för att ha hjälpt till med eller anstiftat mordförsöket.

Förutom de ärenden som har direkt koppling till den kriminella konflikten har polisens samarbete, och offensiv, även resulterat i andra gripanden och beslag av såväl vapen som narkotika.

Så, det finns alltså anledning för Hässleholmspolisen att fira, när alla rättegångarna är över, eller?

– Vi hoppas kunna göra någon form av delavslutning kopplat till konflikten och de här utredningarna. I alla fall en stor klapp på axeln hoppas jag vi kan ge här. Man är stolt!

I en av de många mobiltelefoner polisen beslagtagit och tömt fanns den här bilden. Kanske inte riktigt den bild turistbyrån vill förmedla. Bild hämtad ur polisens förundersökningsprotokoll.
I en av de många mobiltelefoner polisen beslagtagit och tömt fanns den här bilden. Kanske inte riktigt den bild turistbyrån vill förmedla. Bild hämtad ur polisens förundersökningsprotokoll.

Här saknas innehåll

Pernilla EkdahlSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.