Annons

Förslaget uppdateras – nedläggning av Äventyrsgården: ”Hela paketet”

Äventyrsgården är ytterligare ett steg närmare graven. I nästa vecka ska barn- och utbildningsnämnden ta beslut om förskolans framtid.
– Det blir personalnedskärningar i samtliga av våra verksamheter, säger Åsa Hallén Olofsson.
Osby • Publicerad 11 februari 2023 • Uppdaterad 13 februari 2023
Åsa Hallén Olofsson, förvaltningschef för barn- och utbildningsnämnden i Osby kommun.
Åsa Hallén Olofsson, förvaltningschef för barn- och utbildningsnämnden i Osby kommun.Foto: Katarina Bexell

Kb/NSk har tidigare rapporterat att barn- och utbildningsnämnden haft två förslag att ta ställning till: antingen en nedskärning på Hasselgårdens förskola, eller en nedskärning på Äventyrsgården.

Nu står det klart att två förslag skurits ner till ett enda: att helt och hållet lägga ned Äventyrsgården, med samtliga avdelningar.

Annons

– Det är hela paketet som försvinner i så fall, säger Åsa Hallén Olofsson, chef på barn- och utbildningsförvaltningen.

Här syftar hon på att även uteförskolan, som finns på Äventyrsgården, i så fall kommer att läggas ned.

– Däremot får vi i vår förvaltning se vad vi kan göra för att erbjuda den typen av profil, tillägger Hallén Olofsson.

”Från ett tjänstemannaperspektiv är det här inte bra alls. Men vårt uppdrag är att få budgeten i balans. Det här beror dels på det ekonomiska läget totalt sett, både i Sverige och i världen, och sedan har vi ett underskott sedan förra året.”
Åsa Hallén Olofsson, chef på barn- och utbildningsförvaltningen

Barn- och utbildningsförvaltningen står inför stora krav på besparingar, vilket i praktiken kommer innebära nedskärningar av personal, bland annat. Det gäller inte enbart inom förskoleverksamheten.

– Det kommer det tyvärr bli i samtliga av våra verksamheter. Det är mycket tråkigt. Flera beslut kommer behöva tas i närtid. Dels politiska beslut i nämnden, och dels beslut som jag har delegation från nämnden att besluta, säger Åsa Hallén Olofsson.

Med andra ord är tuffa besked att vänta även inom grund- och gymnasieskolan, exempelvis. Även kultur- och fritidssektorn drabbas.

– Från ett tjänstemannaperspektiv är det här inte bra alls. Men vårt uppdrag är att få budgeten i balans. Det här beror dels på det ekonomiska läget totalt sett, både i Sverige och i världen, och sedan har vi ett underskott sedan förra året, påpekar Hallén Olofsson.

– Jag vill också säga att det inte enbart är nedskärningar utan även anpassningar av verksamheterna i förhållande till antalet barn som finns i våra förskolor, skolor och gymnasieskolor, tillägger hon.

Hallén Olofsson uttrycker en stor förståelse för dem som blir ledsna och besvikna över att få mottaga nedläggningsbesked och andra beklämmande nyheter.

– Det gör mig ledsen. Jag förstår att väldigt många är upprörda nu, och har all förståelse för det. Jag är mån om att det ska bli så bra som möjligt. Vi kommer klara det här, och nu måste vi få budgeten i balans, avslutar Åsa Hallén Olofsson.

Marcus EnochssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons