Annons

Sökes: Kvinnor som jobbar i Åhus – och brinner för att hjälpa andra

Fyra av fem frivilliga sjöräddare är män. Det här vill Sjöräddningssällskapet råda bot på och få in mer mångfald i verksamheten.
– Vem som helst kan höra av sig. Även den utan sjövana. Det viktigaste är att ha tid samt ett brinnande intresse för att hjälpa folk, säger Mats Bergström, stationsansvarig på RS Åhus.
Åhus • Publicerad 16 maj 2022
Lisa Olsson och Henrik Sennfält demonstrerar hur en övning kan gå till. Olsson är en av två kvinnor i RS Åhus – men de blir gärna fler.
Lisa Olsson och Henrik Sennfält demonstrerar hur en övning kan gå till. Olsson är en av två kvinnor i RS Åhus – men de blir gärna fler.Foto: Lasse Ottosson

Blott 17 procent av de 2 400 frivilliga sjöräddarna i landet är kvinnor. Hos Sjöräddningssällskapet i Åhus (RS Åhus) är siffran ännu lägre; 13 procent.

Eller enklare förklarat – två av 15 sjöräddare i Åhus är kvinnor.

Annons

– Att ha en blandning blir oftast det bästa. Det ser man bara på vår styrka, vi kommer från 15 olika jobb och har alla olika erfarenheter som vi tar med oss, säger Mats Bergström, stationsansvarig i Åhus sedan 2011.

Kampanjen om att locka fler kvinnor till verksamheten kommer egentligen från Sjöräddningssällskapet centralt, men spiller även över på de 74 räddningsstationerna som finns runtom i landet.

– Och egentligen handlar det inte bara om kvinnor, utan om att få in mer mångfald generellt, säger Bergström.

Mats Bergström har varit med i RS Åhus sedan 2009 och stationsansvarig sedan 2011.
Mats Bergström har varit med i RS Åhus sedan 2009 och stationsansvarig sedan 2011.Foto: Lasse Ottosson
Lisa Olsson, uppvuxen på Öland 200 meter från havet, har seglat Ölandssnipa och dykt. Nu är hon en av två kvinnliga sjöräddare i Åhus.
Lisa Olsson, uppvuxen på Öland 200 meter från havet, har seglat Ölandssnipa och dykt. Nu är hon en av två kvinnliga sjöräddare i Åhus.Foto: Lasse Ottosson

De två kvinnorna i RS Åhus är Lisa Olsson och Irene Sachse. När tidningen är på besök ska en av dem, Lisa, och sjöräddaren Henrik Sennfält genom en räddningsdemonstration i vattnet visa att styrkan är inte avgörande för att göra ett bra jobb.

– Det handlar mer om att ha rätt teknik, säger Mats och ger klartecken för övningen att börja.

Olsson ligger i vattnet och lyfter vänster hand för att visa att hon vill bli upphämtad, mitt i Åhus hamn. Sennfält sätter fart med sin vattenskoter och de båda fattar varandras vänsterhänder. Kort därefter gasar vattenskotern, gör en skarp högersväng – och Olsson ligger säkert upphämtad från vattnet.

Olsson och Sennfält fattar varandras vänsterhänder...
Olsson och Sennfält fattar varandras vänsterhänder...Foto: Lasse Ottosson
...sedan går det snabbt. En snabb högersväng och Lisa Olsson är uppe på vattenskotern.
...sedan går det snabbt. En snabb högersväng och Lisa Olsson är uppe på vattenskotern.Foto: Lasse Ottosson

Vem passar då in för att bli en frivillig sjöräddare i Åhus?

– Vem som helst kan höra av sig. Även den utan sjövana. Det viktigaste är att ha tid samt ett brinnande intresse för att hjälpa folk. Vi ser sedan till att utbilda dem genom Sjöräddningssällskapet, både centralt och lokalt. Sedan gäller det att bo max 15 minuter från stationen i Åhus hamn, säger Mats Bergström.

Han berättar att han gärna tar emot ansökningar även om det inte råder någon brist just i Åhus. Först vid en eventuell nedgång till tio–tolv sjöräddare kan det påverka jourverksamhetens arbetstider.

– De flesta av oss jobbar i Kristianstad, så det finns ett behov av sjöräddare som både bor och jobbar i Åhus, säger Bergström.

Annons

Sjöräddarna har jour en vecka i stöten. 05.00–17.00 på vardagarna för de som arbetar i Åhus, 17.00–05.00 (samt helger) för de som arbetar i Kristianstad men bor i Åhus.

Alla 15 har sökare och får sms vid larm, men det handlar att kunna åka ut inom 15 minuter från det att larmet går.

– Det är en helt fantastisk känsla att kunna hjälpa en medmänniska, säger Mats Bergström.

Fakta

Sjöräddningssällskapet

Sverige

Sjöräddningssällskapet har nationellt 2 400 frivilliga sjöräddare och är, trots att man är utan bidrag från staten, med i 90 procent av all sjöräddning i landet. Verksamheten bygger på gåvor, ideella insatser och medlemsavgifter från sina 143 000 medlemmar, som i sin tur har kostnadsfria förebyggande utryckningar. De åker på larm som antingen kommer in från kanal 16 på VHF-radion eller genom vanligt samtal från allmänheten till 112.

RS Åhus

Startade 1989 i Yngsjö by, efter att två fiskare omkommit.

Sedan våren 2019 placerade i Åhus hamn. Stationen har 15 frivilliga.

Har en öppen sjöräddningsbåt på 8,4 meter och vattenskoter på 3,6 meter. Täcker kuststräckan Åhus–Simrishamn, men assisterar även lokal räddningstjänst i Kristianstad och Åhus, inklusive uppdrag i Hammarsjön och Ivösjön.

Åker på sju–åtta larm per säsong, förutom 14–15 förebyggande utryckningar (exempelvis motorhaveri).

Hemsida: sjoraddning.se/ahus

Tips till allmänheten

Märk din luftmadrass, badleksak, kanot eller Sup-bräda med namn och telefonnummer. På så sätt kan en enkel kontroll göras om någon är nödställd i verkligheten, om föremålet blåser ut till havs/i sjön. Annars kan resurskrävande insatser göras i onödan, bland annat med helikopter.

Här saknas innehåll

Carl-Johan LiljedahlSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons