Annons

Statsvetaren om Osby: ”Aldrig sett något liknande”

Statsvetaren Anders Sannerstedt tror att det är en intern konflikt som föranlett att barn- och utbildningsnämnden lösts upp.
– Här är det snabba ryck, säger han.
Osby • Publicerad 8 maj 2023
Anders Sannerstedt, statsvetare, blir inte förvånad om beslutet som tagits i fullmäktige överklagas.
Anders Sannerstedt, statsvetare, blir inte förvånad om beslutet som tagits i fullmäktige överklagas.Foto: Mikael Risedal

Onsdagen den 3 maj togs beslutet i ett extrainsatt kommunfullmäktigesammanträde att lägga ner barn- och utbildningsnämnden (BUN). Det innebär att alla som arbetar inom denna förvaltning nu svarar direkt till kommunstyrelsen istället. Det rör sig alltså om en politisk omorganisation.

Förfarandet har fått statsvetaren Anders Sannerstedt, från Lunds universitet, att höja på ögonbrynen.

Annons

– Jag har aldrig sett något liknande. Och lite konstigt är det, för den politiska majoriteten i kommunstyrelsen är precis densamma som i barn- och utbildningsnämnden, säger han.

Han undrar om agerandet verkligen varit väl förberett.

– Det är inget ovanligt att man ändrar i nämndsorganisationen. Men då brukar man göra ordentliga utredningar innan, och det brukar vara en process som pågår ett bra tag. Här är det snabba ryck, säger Anders Sannerstedt.

”Jag tror att det är lagligt, men jag blir inte förvånad om det överklagas. Då kommer frågan att avgöras i domstol.”
Anders Sannerstedt, statsvetare

Statsvetaren tolkar rentav situationen som resultatet av en konflikt.

– Att upplösa en nämnd på det här viset har jag aldrig varit med om. Det normala hade varit att kommunstyrelsen träffat företrädare för nämnden för att diskutera hur de skulle spara. Det hade varit en lösning, men man valde att inte göra så. Det här tyder på en intern konflikt. Jag kan inte tolka det på något annat sätt.

Han poängterar att om en budget är antagen i kommunfullmäktige så ska nämnderna respektera det.

– Det låter bekymmersamt, som att nämnden inte har respekterat fullmäktiges beslut, säger Sannerstedt.

Är det lagligt att upplösa en nämnd så här?

– Jag tror att det är lagligt, men jag blir inte förvånad om det överklagas. Då kommer frågan att avgöras i domstol, svarar Anders Sannerstedt.

Här saknas innehåll

Marcus EnochssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons