Annons

Ungdomarnas farliga lek i gängkriget – stalkar polisen med fejkvapen

Ungdomar maskerar sig och bär soft air gun-vapen, kör upp bredvid när polisen stoppar bilar för kontroll och servar kriminella med information.
Det har blivit något av en sport bland unga mitt under den väpnade konflikt som pågår i lokalpolisområde Hässleholm. Värst är det i Osby.
– Risken är att de blir skjutna, säger polischef Niklas Årcén, som vill ha föräldrarnas hjälp med att sätta stopp för företeelsen.
Hässleholm/Osby/Broby • Publicerad 20 september 2023
Lokalpolisområdeschefen Niklas Årcén och chefsaspirant Anna-Karin Davidsson ser allvarligt på att ungdomarnas lek – att följa efter polisbilar, maskera sig och bära soft air gun-vapen.
Lokalpolisområdeschefen Niklas Årcén och chefsaspirant Anna-Karin Davidsson ser allvarligt på att ungdomarnas lek – att följa efter polisbilar, maskera sig och bära soft air gun-vapen.Foto: Bella Bryngelson

Efter sommarens skottlossningar i Osby och Broby och bland annat sprängningar i Hässleholm har lokalpolisområde Hässleholm fått förstärkning – men också problem med ungdomar som både agerar livsfarligt och, medvetet eller omedvetet, hjälper de kriminella.

Värst är situationen i Osby, där det blivit en trend bland unga att följa efter polisen när den kontrollerar personer de vet har ett våldskapital och är kapabla att utföra den här typen av dåd.

Annons

– I samband med att vi gör stopp och kontroll är man med på plats. Man lägger sig inte i själva ingripandet, men man är väldigt nära. Vi har haft tillfällen där ungdomar haft med sig leksakspistoler och visat. Eller där man i sina A-traktorer tagit på sig balaklavor (luva som täcker ansiktet, reds anm) och ser detta som en rolig lek, säger Niklas Årcén, som är chef för lokalpolisområde Hässleholm.

Han vill betona allvaret i situationen.

– Det är ytterst, ytterst allvarligt. Risken är att de blir skjutna – att vi tror att det är ett skarpt vapen och att de är en del av en kriminell konstellation, säger Niklas Årcén.

”Ser de ungdomar köra runt och ha förtäckta ansikten eller vifta med leksakspistoler kan de uppfatta dem som ett hot. Tro att de är på motståndarsidan och skjuta.”
Niklas Årcén, Lpo-chef Hässleholm

En polis som arbetar mot den organiserade brottsligheten, och därför måste vara anonym, förklarar hur det kan vara för honom och hans kollegor.

– När vi nu har det dödliga våldet vi har, och som både Osby och även Broby drabbats av, har vi som jobbar ute en hög mental förberedelse. Så om vi stoppar en bil som vi misstänker det sitter en våldsaktör i har vi ett helt annat mind-set. Kommer du ut, i uniform, och möter en person med en pistol i handen är det ett väldigt skarpt läge. Vi har noll chans att se skillnad på om det är en pistol eller en soft air gun. Skulle du då höja din soft air gun mot polisen kommer vi att skjuta verkanseld, säger han.

Niklas Årcén och Anna-Karin Davidsson är inte bara rädda för att ungdomarna riskerar att bli skjutna, av gängkriminella, som misstar dem för rivaler, eller av polis som tror att de är gängkriminella. ”Det handlar om arbetsmiljö också – vi vill inte utsätta våra kollegor för detta”, säger hon.
Niklas Årcén och Anna-Karin Davidsson är inte bara rädda för att ungdomarna riskerar att bli skjutna, av gängkriminella, som misstar dem för rivaler, eller av polis som tror att de är gängkriminella. ”Det handlar om arbetsmiljö också – vi vill inte utsätta våra kollegor för detta”, säger hon.Foto: Bella Bryngelson

Att bli misstagen för en kriminell våldsverkare av polisen är inte den enda risken ungdomarna utsätter sig för.

– Vi har en konfliktsituation som gör att det kan vara nya aktörer i Osby som är där på tillfälligt besök för att göra något. Ser de ungdomar köra runt och ha förtäckta ansikten eller vifta med leksakspistoler kan de uppfatta dem som ett hot. Tro att de är på motståndarsidan och skjuta, säger Niklas Årcén.

Genom att följa efter polisen, på moped, cykel, i A-traktor eller bil, försvårar ungdomarna också polisens arbete – samtidigt som de underlättar för de kriminella.

– Motorburen ungdom, jag uppskattar att de är i åldern 13-23 år, följer efter polisbilarna. De filmar och kartlägger våra rörelser och lägger ut information på bland annat Snapchat. Vi har god kännedom om de olika Snapchatgrupperna och vet vilka personer som ingår i dem. En grupp, Osbyvakt, har över 100 medlemmar och där är alla de kriminella också med. Så de servar dem med all info, säger den anonyme polisen.

– Det har varit tillfällen där A-traktorer kört efter polisen i sex-sju timmar. Och där börjar vi också fundera – vem finansierar det? För det är inte gratis för 15-16-åringar att köra runt så många timmar, säger Niklas Årcén.

Annons

Så ungdomarna hjälper de kriminella, direkt eller indirekt?

– Absolut. Jagar du hela tiden våra bilar, visar var vi finns och hur många vi är – då hjälper du indirekt de kriminella att frakta vapen och narkotika och att undvika kontroller. Och är de här för att göra en ny skjutning hjälper du dem att kunna genomföra den också, säger den anonyme polisen.

– Den stora massan av ungdomarna är inte konstaterat kriminella, utan man gör det för att det är spännande och man vill vara med där det händer saker. Man förstår inte konsekvenserna, säger Niklas Årcén.

I somras körde en bil in i en villaträdgård i Osby, efter en skottlossning. I samband med den pågående konflikten mellan kriminella i lokalpolisområde Hässleholm har polisen fått förstärkning.
I somras körde en bil in i en villaträdgård i Osby, efter en skottlossning. I samband med den pågående konflikten mellan kriminella i lokalpolisområde Hässleholm har polisen fått förstärkning.Foto: Mikael Persson

Nu hoppas båda två att föräldrar får upp ögonen för vad deras barn ägnar sig åt. Hittills är det framförallt i Osby polisen stött på det här beteendet, men att polisen slår larm beror inte enbart på att man vill få stopp på det innan det händer något allvarligt. Man vill också undvika att fenomenet sprider sig till övriga orter.

– Vi vill få föräldrarna att tänka efter: ”Tycker du att det är ett bra tillfälle att vara ute i en väpnad konflikt, när man ser hur det i Stockholm hela tiden skjuts fel personer?” Varför är deras barn ute så sent på kvällar och nätter och i de här miljöerna? Varför har de handskar och balaklava och vill ge sken av att vara en gangster? Där måste föräldraansvaret och ifrågasättandet komma in, säger den anonyme polisen och fortsätter:

– Prata med era barn. Vi måste få upp medvetenheten kring hur illa man tänker och vilka konsekvenser det kan få. Blir du skjuten är det inte som på Nintendo att du reser dig upp igen.

Polisen kommer också besöka ett visst antal ungdomar och deras föräldrar för att prata om deras beteende och risktagande, samt underrätta sociala myndigheter.

Just nu sitter en handfull personer häktade, misstänkta för bland annat mordförsök och grova vapenbrott, efter skottlossningar i Broby och Osby.

– Med det prioriterade arbete vi gjort, och de frihetsberövanden som gjorts, är konflikten dämpad, men den pågår fortfarande. Det är inte så att den är löst, säger Niklas Årcén.

Niklas Årcén, Lpo-chef Hässleholm.
Niklas Årcén, Lpo-chef Hässleholm.Foto: Bella Bryngelson

Här saknas innehåll

Pernilla EkdahlSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons