Annons

Annika, 56, kan få solcellspark inpå knuten: ”Jättechockade”

Annika Månsson, 56, äger sitt föräldrahem i Mjölkalånga – och drömmer om att i framtiden flytta hem igen till idyllen där hon växte upp.
Men snart kan drömmen gå i kras.
Företaget GreenGo Energy har planer på att bygga en solcellspark – precis på gränsen till Annikas fastighet.
I ett försök att stoppa bygget har hon startat en namninsamling.
– Jag kommer att göra allt i min makt för att stoppa det här, säger Annika.
Mjölkalånga • Publicerad 16 september 2024
Annika Månsson är uppvuxen i Skogsby utanför Tyringe. Som 19-åring flyttade hon till Schweiz, där hon blivit kvar sedan dess. Planen är att hon i framtiden ska flytta tillbaka till sitt föräldrahem, som nu hotas av en solcellspark.
Annika Månsson är uppvuxen i Skogsby utanför Tyringe. Som 19-åring flyttade hon till Schweiz, där hon blivit kvar sedan dess. Planen är att hon i framtiden ska flytta tillbaka till sitt föräldrahem, som nu hotas av en solcellspark.Foto: Privat

2011 tog Annika Månsson, 56, över sitt föräldrahem i Mjölkalånga med planer på att någon gång i framtiden flytta tillbaka till Sverige från Genève i Schweiz.

Nu är drömmarna nära att gå i kras när en ny solcellspark planeras precis på gränsen till Annikas fastighet.

Annons

– Vi blir omringade på två sidor. När jag sitter på altanen så ser jag skogen som kommer att bli nerhuggen. Det kommer att bli otrevligt och en helt annan anda, säger Annika.

Annika är uppvuxen på gården i Skogsby utanför Tyringe och hennes föräldrar bor fortfarande kvar. Hon har 40 hektar mark, hälften skog och hälften till odling. Det går också kor på hennes mark.

– Jag har varit hemma väldigt mycket sedan jag flyttade och jag tar hand om skog, mark och hus, säger hon.

Annikas gård i Mjölkalånga kan få den planerade solcellsparken som granne.
Annikas gård i Mjölkalånga kan få den planerade solcellsparken som granne.Foto: Privat

När brevet om en solcellspark i Mjölkalånga damp ner i brevlådan kom det som en chock för Annika.

– För två veckor sedan så visste vi ingenting. Vi är jättechockade över beskedet, säger hon.

Annika har tillsammans med familj och övriga grannar som blir direkt drabbade av solcellsparken börjat att engagera sig i ärendet. De ska innan den 1 oktober skicka in sina yttranden till företaget GreenGo Energy, kommunen och länsstyrelsen.

– Det är en direkt påverkan på våra fastigheter, men alla Tyringebor kommer att bli påverkade av detta på något sätt, säger hon.

I tisdagskväll startade Annika och hennes syster en namninsamling för att stoppa planerna på att avverka skogen och anlägga solcellsparken. Hittills har runt 150 personer skrivit under.

Annika och hennes föräldrar vid gården i Skogsby.
Annika och hennes föräldrar vid gården i Skogsby.Foto: Privat

Det som oroar Annika mest är miljöförstöringen som kan bli av solcellsparken.

– Vi är väldigt rädda om grundvattnet och det kan förstöras av föroreningar. Vi har en bäck som rinner fram till vår damm och ger den vatten. Det är vår största vattentillsats till vårt dricksvatten och till korna. Den kommer att rinna genom solcellsparken sen och jag vet inte hur det kommer att påverkas. Allt går i ett ekosystem, säger Annika.

Annons

Hon är också negativt inställd till det staket som solcellsparken kommer att omringas av.

– Det ska vara två och en halv meter högt med en liten öppning för möss och kaniner. På mötet förra veckan så var det någon som frågade hur de har tänkt med rådjuren, men då svarade företaget att det inte finns så många rådjur i Tyringe. När jag är hemma ser jag tre till fem olika rådjur varje dag, och vi har vildsvin också, säger Annika.

Gigantisk solcellspark planeras i Mjölkalånga.
Gigantisk solcellspark planeras i Mjölkalånga.Foto: Pontus Svensson

Förra veckan anordnade GreenGo Energy ett möte på kurhotellet i Tyringe med de närboende i området där de svarade på frågor. Annika kunde inte vara med då hon befinner sig i Schweiz.

– Vi har fått en månad på oss att yttra oss. Hela min fastighet är i fara. Varför kommer detta så sent?

För att göra plats för den nya solcellsparken så ska skog avverkas. Parken planeras att vara i bruk i 40 år, och sedan ska marken återställas enligt planerna.

– Vi vet att skog är det bästa för att binda koldioxid och vi måste plantera mer skog. Nu ska vi börja avverka för att sätta solpaneler i Sverige. Det är helt sjukt. Det kommer att ta hundra år innan skogen är tillbaka igen, säger Annika.

Under GreenGo Energys möte på kurhotellet i förra veckan presenterades kartor över det planerade området.
Under GreenGo Energys möte på kurhotellet i förra veckan presenterades kartor över det planerade området.Foto: Pontus Svensson

För Annika är det både en emotionell och ekonomisk katastrof om solcellsparken byggs intill hennes fastighet. Hon är även orolig för direkt klimatförändring med bland annat ökad vind på skogarna intill.

– Värdet på våra fastigheter kommer att sänkas och det är en skandal om vi inte får kompensation för det. Men sen är pengar inte allt. Det är det emotionella också. Min plan har varit att flytta hem om några år och kanske starta upp något retreat för yoga och meditation i skogen. Men vem vill göra det intill ett 140 hektar stort kalhygge med en solcellspark? Jag är väldigt orolig, säger hon.

Annika uppmanar alla Tyringebor att engagera sig i frågan om solcellsparken.

– Skriv under namninsamlingen eller ta fem minuter och skriv några rader till kommunen, länsstyrelsen eller andra instanser. Jag kommer att göra allt i min makt för att stoppa det här, säger Annika.

Här saknas innehåll

Elin NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons