Annons

Avgifterna till nya badriket i Kristianstad är feltänkta

När kommunens nya badrike snart står klart är det också dags att diskutera vad det skall kosta att gå in. Tyvärr måste jag konstatera att det förslag till inträde som nu finns är alldeles för högt.
Badransonering • Publicerad 29 mars 2022
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Priserna för att komma in på Kristianstads nya badrike är så höga att simkunnigheten i värsta fall riskeras, skriver debattören.
Priserna för att komma in på Kristianstads nya badrike är så höga att simkunnigheten i värsta fall riskeras, skriver debattören.Foto: Mikael Persson

125 kronor för vuxna och 90 kronor för barn mellan 7 och 17 år gör att många familjer kommer att ha svårt att gå tillsammans, och ungdomar som kunde tänkas gå själva kommer knappast ha råd att göra detta. Lägg sedan också till att barn från 3 års ålder skall betala 60 kronor i inträde fram till årsskiftet och därefter 70 kronor så får vi en situation där många kommuninvånare kommer att behöva ransonera sina besök.

I bästa fall innebär för höga inträden att människor söker sig till närliggande bad med mer resonabla priser såsom Hörby, Ystad eller Lund. I värsta fall leder det till att människor avstår helt. Om människor väljer andra bad är det kommunen som tappar intäkter och det kan vi i värsta fall leva med, men om människor helt avstår från att simma och bada så tappar vi alla de positiva delar som ett bad ger i form av folkhälsa, vattenvana och simkunnighet.

Annons

Simning är en skonsam form av fysisk aktivitet som passar människor i alla åldrar och med de flesta funktionsvariationer. Att då göra den så dyr att människor riskerar att behöva avstå är illa genomtänkt politik, både för den enskilda invånaren och för kommunen som helhet. Till detta kommer att höga priser riskerar innebära att många barn och ungdomar aldrig når den simkunnighet och vattenvana de har rätt till. Vi vet redan att simkunnigheten är ojämnt fördelad i kommunen och betydande insatser görs med simundervisning i skolan och särskild sommarsimskola för att fler barn och unga skall lära sig simma. Men ger vi inte barn och ungdomar en ärlig chans att bibehålla sin vattenvana och simkunnighet är delar av dessa satsningar bortkastade. Skall badhuset fylla sin uppgift att vara öppet för breda grupper av barn och unga i kommuner behöver priset sättas till 40 kronor för barn mellan 3-6 år och 50 kronor för barn mellan 7-17 år.

”Ger vi inte barn och ungdomar en ärlig chans att bibehålla sin vattenvana och simkunnighet är delar av dessa satsningar bortkastade.”

När frågan var uppe i kommunstyrelsen i onsdags var jag tyvärr som vänsterpartist ensam om att lyfta frågan om lägre inträdesavgifter för i synnerhet barn och unga, övriga sex partier valde att i största enighet rösta igenom förslaget. Den barnkonsekvensbeskrivning som finns i ärendet förklarar konflikten i några kärnfyllda meningar:

”Barns synpunkter har inte inhämtats inför förslag till taxor. Däremot har barns synpunkter inhämtats inför utformningen av badet. Förslag till beslut grundar sig i första hand på kultur- och fritidsnämndens intäktskrav för Kristianstads badrike.”

Inför kommande behandling i kommunfullmäktige kan jag bara hoppas att fler partier tar sitt förnuft till fånga och är öppna för en lösning som prioriterar barn över kommunens intäktskrav.

Mikael Persson (V), Gruppledare Vänsterpartiet Kristianstad

Annons
Annons
Annons
Annons