Annons

Förintelsens minnesdag – historien får inte upprepa sig

Idag, den 27 januari, är det 79 år sedan som Förintelselägret Auschwitz-Birkenau i Polen befriades. Auschwitz var det största koncentrations- och förintelselägret och blev centrum för Förintelsen av den judiska befolkningen.
Förintelsens minnesdag • Publicerad 27 januari 2024
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Antalet offer för Förintelsen uppskattas till omkring 6 miljoner. De flesta gasades ihjäl och kremerades i koncentrationsläger. Bilden visar fångar i koncentrationslägret Buchenwald.
Antalet offer för Förintelsen uppskattas till omkring 6 miljoner. De flesta gasades ihjäl och kremerades i koncentrationsläger. Bilden visar fångar i koncentrationslägret Buchenwald.Foto: AP

Sammanlagt fördes 1,3 miljoner människor dit och hade inte det stora flertalet mördats vid ankomsten, skulle detta ha varit en av de större städerna i Europa.

Ana Galán, samlings-/föremålsansvarig, vid monteringen av Auschwitz-utställningen på Malmömässan i maj 2022. På den unika utställningen visades över 700 autentiska föremål från Förintelsen.
Ana Galán, samlings-/föremålsansvarig, vid monteringen av Auschwitz-utställningen på Malmömässan i maj 2022. På den unika utställningen visades över 700 autentiska föremål från Förintelsen.Foto: Johan Nilsson/TT

I en tid av ökad antisemitism, främlingsfientlighet och våldsbejakande ideologier, är lärdomar kring nazismens framväxt och dess yttersta konsekvens – Förintelsen – viktigare än någonsin.

Annons

Antisemitismen har funnits i tusentals år i Europa. Den har en tendens att skifta skepnad och blossa upp med jämna mellanrum, men den har aldrig försvunnit. Det är viktigt att förstå att antisemitismen låg till grund för folkmordet på judarna. Idag ser vi åter en enorm ökning av antisemitism både i Sverige och i vår omvärld och lika viktigt som det är att minnas Förintelsen och vår historia, är det att arbeta mot antisemitism och fördomar i vår nutid.

Kristianstads FN-förening tar kraftigt avstånd från all form av antisemitism men också andra former av diskriminering av människor med annan etnisk bakgrund exempelvis islamofobi, afrofobi, antiziganism.

Inför förintelsens minnesdag vill FN-föreningen bland annat uppmärksamma Sveriges Radios P3 Historia som nu sänder berättelsen om Anne Frank. Berättelsen om den unga flickan vars unika vittnesmål gav röst åt de miljoner som tystades i Förintelsen.

Jan Lindelöf

Ordförande

Martin Bengtsson

Vice ordförande

Bo Olsson

Kassör

Viktor Persson

Annons

Sekreterare

”Antisemitismen har funnits i tusentals år i Europa. Den har en tendens att skifta skepnad och blossa upp med jämna mellanrum”
Annons
Annons
Annons
Annons