Annons

När ska handeln sluta använda sig av öre?

2010 upphörde det sista svenska öresmyntet att gälla, 50-öringen i koppar. Det innebar att en krona blev lägsta myntvalör, men räkneenheten ”öre” fanns kvar.
Pengarna och handeln • Publicerad 20 september 2024
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Börs med mynt, inga öresmynt dock. Det sista försvann 2010.
Börs med mynt, inga öresmynt dock. Det sista försvann 2010.Foto: Henrik Montgomery/TT

Elektroniska betalningar med exempelvis kort påverkades inte av att 50-öresmyntet avskaffades. Kontanta betalningar avrundades däremot till närmaste krontal.

Det som reglerar priset är lagen om avrundning som säger att alla ören upp till 49 öre ska avrundas nedåt och alla priser från 50 öre uppåt. Köper du flera varor så avrundas alltså inte varje vara för sig utan enbart slutsumman. Men det finns också undantag. Butiker har rätt att ta betalt exakt så mycket som varan kostar om du betalar med kort. Men visst är det så att det kan användas som marknadsföringsknep genom att sätta lockpriser så som 13,95 istället för 14 kronor.

Annons

Tror verkligen handlarna att vi kunder är så dumma eller är det ett invant beteende ifrån handeln?

Jag blev förvånad när jag läste en annons från ICA Supermarket i Osby. Annonsen hade bara ett pris som avvek från helt krontal (Fläskkotletter 79,90/kilo), en lättläst annons. Det ska handlas 11 varor för exempelvis 7,95 för att slutsumman ska avrundas nedåt till hel krona! Min uppmaning till handlarna: Använd helt krontal!

Ronny Ebbesson

”Min uppmaning till handlarna: Använd helt krontal!”
Annons
Annons
Annons
Annons