Annons

Politiker ger kritiserat skolförslag grönt ljus – gymnasieprogram läggs ner

Mellanstadiebarn ska bussas från Killeberg till Osby. Och tre gymnasieprogram på Ekbackeskolan ska läggas ner.
Förändringens vindar blåser inom skolvärlden i Osby. Nu har kommunstyrelsen ställt sig bakom de kritiserade sparförslagen.
– Men vi släcker inte möjligheten att bygga till Killebergsskolan för årskurserna 4 till 6 i framtiden, säger kommunstyrelsens ordförande Lotte Melin (C).
Osby • Publicerad 4 oktober 2023

Förslaget om omorganisation av skolan i Killeberg har väckt kritik, bland annat från föräldraföreningen i byn. Förslaget innebär att den nya förskolan som byggs i Killeberg även ska inrymma lågstadiet – årskurs F till 3, medan mellanstadiebarnen, årskurs 4 till 6, ska bussas till Hasslarödsskolan i Osby från och med läsåret 2026/2027.

Anledningen är ekonomin.

Annons

En ny skola skulle kosta cirka 75 miljoner kronor att bygga, medan ett tillbygge av förskolan för årskurs F till 3 har uppgetts landa på cirka 20 miljoner kronor. Föräldraföreningen vill ha den nya skolan och den idrottshall som utlovades från början byggd intill förskolan.

Lotte Melin, (C), kommunstyrelsens ordförande, menar att det mest handlar om anpassningar till vikande elevunderlag i de bägge besluten om Killebergskolan och gymnasieskolan. ”B-innovation är ingen anpassning utan här handlar det om en guldkant som vi inte har råd med längre”, säger hon.
Lotte Melin, (C), kommunstyrelsens ordförande, menar att det mest handlar om anpassningar till vikande elevunderlag i de bägge besluten om Killebergskolan och gymnasieskolan. ”B-innovation är ingen anpassning utan här handlar det om en guldkant som vi inte har råd med längre”, säger hon.Foto: Mikael Persson

Kommunstyrelsen beslutade att gå vidare med förslaget om att göra om Killebergsskolan till en skola med årskurserna F–3.

– Men vi lade också ett tilläggsförslag där samhällsbyggnadsnämnden får i uppdrag att inte bara projektera och bygga till det pågående förskolebygget för F till 3, utan också se till att det finns plats för årskurserna 4 till 6 på skolområdet. På så vis släcker vi inte möjligheten om det skulle bli en enorm inflyttning till Killeberg och skolan får organiseras om i framtiden, säger Lotte Melin (C).

Daniel Landin (S), vice ordförande kommunstyrelsen, tycker det känns tungt att behöva spara in pengar på barn och unga. ”Vi befinner oss i ett extremt tufft ekonomiskt läge”, säger han.
Daniel Landin (S), vice ordförande kommunstyrelsen, tycker det känns tungt att behöva spara in pengar på barn och unga. ”Vi befinner oss i ett extremt tufft ekonomiskt läge”, säger han.Foto: Marcus Enochsson

Daniel Landin (S) vill stämma i bäcken.

– När det gäller Killeberg så handlar det både om långsiktiga ekonomiska förutsättningar men också ett vikande elevunderlag både i Killeberg och Osby. Tar vi inte de här besluten så riskerar vi att hamna i en ännu sämre situation framöver. Det handlar också om att även framåt säkerställa en god undervisning för samtliga elever i hela vår kommun, säger Daniel Landin (S), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Nya förskolan som byggs vid idrottsplatsen i Killeberg. Tanken med förslaget är att bygga till förskolan så även klass F till 3 får plats. I området ska det också finnas möjlighet att lägga till årskurs 4 till 6 i framtiden.
Nya förskolan som byggs vid idrottsplatsen i Killeberg. Tanken med förslaget är att bygga till förskolan så även klass F till 3 får plats. I området ska det också finnas möjlighet att lägga till årskurs 4 till 6 i framtiden.Foto: Mikael Persson

Förslaget när det gäller Ekbackeskolan handlar främst om att lägga ned gymnasieprogrammen barn och fritid, vård och omsorg samt hotell och turism från och med nästa läsår (även om de som går där nu får läsa kvar). Även kontraktet med B Innovation som driver Osby Sport Academy avslutas, enligt förslaget.

Även här handlar det om är besparingar. Förslaget har väckt kritik både bland elever och personal, vilket Kb/NSk har skrivit om.

Personalen på Ekbackeskolan och på Yrkesskolan har också lämnat in en protestskrivelse till fullmäktige. Bakom den står hela personalstyrkan (förutom en), alltså 50 på Ekbackeskolan och tolv på Yrkesskolan.

Både lärare och elever på Ekbackeskolan har protesterat mot förslaget att lägga ned tre gymnasieprogram.
Både lärare och elever på Ekbackeskolan har protesterat mot förslaget att lägga ned tre gymnasieprogram.Foto: Lasse Ottosson

På sitt möte på onsdagen beslutade kommunstyrelsen att gå vidare även med förslaget om anpassning av gymnasieskolan i Osby.

– Vi har en överdimensionerad gymnasieskola i förhållande till elevantal som behöver göras om. Kostnaderna är väldigt höga. Här handlar det om en anpassning, säger Lotte Melin (C).

Annons

Att säga upp avtalet med B-innovation är ingen anpassning.

– Nej, det är en guldkant som vi tyvärr inte har råd med längre, säger Lotte Melin (C).

Daniel Landin beklagar att besluten drabbar barn och unga.

– Vi befinner oss i ett extremt tufft ekonomiskt läge. Naturligtvis är det inte kul att tvingas ta sådana beslut som vi är tvingade att ta. Jag vet att det drabbar verksamheter med barn och unga.

Både förslaget om Ekbackeskolan och Killeberg ska upp på fullmäktiges möte i slutet av oktober.

Här saknas innehåll

Jonas LundinSkicka e-post
Katarina BexellSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons