Annons

Magnus, 58, satsar på solel – trots platt tak: ”Väldigt nöjd”

Platt tak och solel sägs vara en dålig kombination. Magnus Bengtsson, 58, i Osby har både platt tak och solpaneler.
– Jag är väldigt nöjd, säger Magnus Bengtsson och ler.
Solel är frammarsch – på bara ett år har Osby kommun klättrat 24 placeringar på solcellstoppen.
Osby • Publicerad 24 juli 2024
Tankarna om solceller på taket har funnits i tre ftill yra år. Men Magnus Bengtsson trodde att hans platta villatak skulle ställa till med bekymmer. Det flacka taket gör effekten lite sämre men inte så mycket att det inte är lönsamt. ”Jag är positivt överraskad”, säger han.
Tankarna om solceller på taket har funnits i tre ftill yra år. Men Magnus Bengtsson trodde att hans platta villatak skulle ställa till med bekymmer. Det flacka taket gör effekten lite sämre men inte så mycket att det inte är lönsamt. ”Jag är positivt överraskad”, säger han.Foto: Hanna Franzén

Höga elpriser fick Magnus Bengtsson, 58, i Osby att fundera på att producera egen el.

– Jag fick höra att ett platt tak som mitt inte skulle fungera för solpaneler. Men så satte grannen med lika platt tak upp solpaneler och då förstod jag att det går, berättar Magnus som är väldigt nöjd.

Annons

Svenska hustak har ofta en lutning på 27 till 45 grader. En lutning som passar bra för solpanelernas vinkel.

– Platt tak ger inte samma effekt som ett vanligt tak, men det dippar inte så mycket att det inte är lönsamt. Vi gjorde vår installation i januari. Från elfakturan i april till januari har vi bara betalt den fasta avgiften. Inget för förbrukning. Även om det var kallt i december så hade vi producerat så mycket el att det fanns en buffert som varade in i januari. Fantastiskt!

Magnus Bengtsson tycker att det fungerar utmärkt med solpaneler på platt tak. Även om man tappar lite i effekt så är det inte mer än att det är lönsamt, menar han.
Magnus Bengtsson tycker att det fungerar utmärkt med solpaneler på platt tak. Även om man tappar lite i effekt så är det inte mer än att det är lönsamt, menar han.Foto: Hanna Franzén

På flacka tak finns en större risk att byggnader, träd och andra närliggande objekt kastar skuggor över solpanelerna. Skuggning påverkar den totala effekten negativt. Men Magnus och hans sambos hus ligger mitt inne i villakvarteret.

– Det är värre för dem som bor i skogskanten. Där kan säkert solcellerna skuggas av träden. Särskilt med ett platt tak som vårt. Här har jag bara behövt kapa lite på ett plommonträd. Men det var grenar som var sex, sju meter över marken. Inga plommon vi kunde plocka ändå, säger Magnus.

Ett av plommonträden har fått tuktas lite för att solpanelerna inte ska skuggas. Magnus Bengtssons hus ligger mitt inne i villakvarteret. Det är en fördel. I skogskanten hade träden skuggat det platta takets solceller.
Ett av plommonträden har fått tuktas lite för att solpanelerna inte ska skuggas. Magnus Bengtssons hus ligger mitt inne i villakvarteret. Det är en fördel. I skogskanten hade träden skuggat det platta takets solceller.Foto: Hanna Franzén

Den största nackdelen, som Magnus ser det, är att det kostar att investera i en anläggning. Magnus har investerat cirka 200 000 kronor.

– Jag räknar med att plocka hem kostnaden på tio till tolv år. Men det handlar inte bara om kostnader och pengar. Vi gör det här även för miljön. På det här sättet kan vi bidra med ren el till elbristens Sverige. Det känns bra, säger han.

Magnus Bengtsson är inte ensam om att vara duktig på att producera solel i Osby. På ett enda år har Osby kommun klättrat 24 platser på solcellstoppen, en ranking som branschföreningen Svensk solenergi presenterar årligen. Osby går från plats 53 till plats 29.

– Särskilt i Skåne har det varit höga elpriser. Det gör installation av solceller attraktivt. Med hjälp av grönt avdrag kan privatpersoner få statligt stöd till installation av solceller. Jag tycker att det är jättebra att Osby ökar sin installerade effekt av solel. Det är bra för hela Sverige. Det gör vår elproduktion mer varierad. Det är bra för hela samhället, säger Anna Werner, vd på Svensk solenergi.

Anna Werner, vd för Svensk Solenergi.
Anna Werner, vd för Svensk Solenergi.Foto: Jann Lipka

Här saknas innehåll

Svensk Solenergi rankar årligen Sveriges 290 kommuner utifrån hur stor effekt solel som är installerad per invånare i kommunen.

I Osby kommun finns 10 megawatt solel installerad, vilket motsvarar 780 watt per kommuninvånare. På bara ett år har Osby ökat sin totala installerade effekt med 104 procent, enligt Svensk Solenergis ranking.

Annons

Den totala installerade effekten i Sverige är fyra gigawatt, eller 376 watt per svensk. De boende i Osby har alltså hittills installerat 404 watt mer solel per person än den genomsnittlige svensken.

Etableringen av solcellsparken i Marklunda förra året med 3 500 solpaneler som började leverera el i mitten av januari har också med Osbys klättring på solcellstoppen att göra.

– Ja, nya stora anläggningar som den i Marklunda ger genomslag i vår rankning. Vi räknar till december månad ut under 2023. Började de leverera under 2023 finns de med i vår mätning, säger Anna Werner.

Solcellsparken i Marklunda har byggts av företaget New Energy Solution AB. Parken har en toppeffekt på 1,5 megawatt. Det motsvarar 80 normalstora villors årsförbrukning.

Magnus Bengtsson kan hålla koll på solpanelernas elproduktion i en app. Där ser han hur mycket  de ger just nu men kan också se statistik över hur det har varit. En mulen dag ger ändå så passa mycket att det täcker behovet i Magnus hushåll.
Magnus Bengtsson kan hålla koll på solpanelernas elproduktion i en app. Där ser han hur mycket de ger just nu men kan också se statistik över hur det har varit. En mulen dag ger ändå så passa mycket att det täcker behovet i Magnus hushåll.Foto: Hanna Franzén

Magnus Bengtsson kan tänka sig att uppdatera sin solcellsanläggning med ett batteri där det går att lagra el som exempelvis kan användas för att ladda en elbil nattetid.

– Köper vi en elbil kan jag tänka mig att skaffa ett batteri i källaren. Det är inte större än ett kylskåp. Och har man elbil kör man i princip gratis.

Fakta

Svensk solenergi och solcellstoppen

Svensk Solenergi är en branschförening med cirka 380 medlemsföretag.

I solelstoppen rankas årligen Sveriges 290 kommuner utifrån installerad mängd solkraft per invånare (W/inv). Snittet i riket ligger på 376 W per invånare. Osby kvalar in på en sjundeplats bland Skånes kommuner.

Solcellstoppen i urval :

1. Borgholm 1635 W/inv

2. Sjöbo 1585 W/inv

3. Skurup 1576 W/inv

29. Osby 779 W/inv

46. Kristianstad 689 W/inv

81. Östra Göinge 600 W/inv

Hässleholm 581 W/inv

101. Bromölla 565 W/inv

Solcellstoppen baseras på föregående årsskiftes statistik från Energimyndigheten.

En normalstor villa beräknas förbruka 20 000 kWh per år.

Källa: Svensk Solenergi

Nya blåljushuset i Osby har försetts med solceller och kommer så småningom att plussa på Osbys totala soleffekt ytterligare.
Nya blåljushuset i Osby har försetts med solceller och kommer så småningom att plussa på Osbys totala soleffekt ytterligare.Foto: Jonas Lundin
Fakta

Skillnaden mellan volt, ampere och watt

Vad är volt?

Volt (V) anger hur stor den elektriska spänningen är. Spänningen är det som skapar en ström av elektroner från kontakten i väggen via sladden till exempelvis golvlampan. Spänningen i våra hem är 230 volt. Bilbatteriets spänning är 12 volt och ett litet, vanligt AA-batteri har spänningen 1,5 volt. Enheten volt är uppkallad efter den italienske fysikern Alessandro Volta (1745–1827).

Vad är ampere?

Elektrisk ström mäts i enheten ampere (A). Antalet ampere anger hur mycket ström som flödar i en elledning, på motsvarande sätt som vattenströmmen i ett vattenrör kan anges i exempelvis liter per sekund. Enheten ampere är uppkallad efter den franske fysikern André-Marie Ampère (1775–1836).

Vad är watt?

Måttenheten för effekt är watt (W). Effekten kan beskrivas som takten på strömmen som flödar genom en elkabel. Ofta används även begreppet kilowatt (kW). Kilo betyder tusen, så 1 kilowatt är detsamma som 1000 watt. Effekten räknas ut genom att multiplicera spänning (volt) med strömmen (ampere), till exempel 230V x 16A = 3680W. Enheten watt har fått sitt namn efter den skotske uppfinnaren James Watt (1736–1819).

Källa: Jens Berggren, Vattenfall

Katarina BexellSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons