Annons

Nej till solcellspark på jordbruksmark – ja på skogsmark

Alight AB ville skapa en solcellspark på Wanås marker, mellan Knislinge och Hjärsås.
Den största delen av parken skulle ligga på jordbruksmark vilket länsstyrelsens miljöprövningsenhet nu säger blankt nej till.
En fjärdedel av parken som planerades på skogsbruksmark får tummen upp.
Knislinge • Publicerad 25 februari 2024
Solcellspark Knislinge Hjärsås Wanås Alight solceller Hjärsåsvägen
Solcellspark Knislinge Hjärsås Wanås Alight solceller HjärsåsvägenFoto: Privat

För tre och ett halvt år sedan aviserade bolaget Alight AB och Wanås gods att man hade för avsikt att etablera en av de största solcellsparkerna i Skåne.

Den mark som pekades ut ligger mellan Knislinge och Hjärsås i närhet till den gamla flygbanan.

Annons

Nu har miljöprövningsenheten på länsstyrelsen tagit sitt beslut, vilket innebär att man förbjuder den största delen av solcellsparken som ligger på jordbruksmark, eller 31 hektar.

9 hektar av solcellsparken var planerad där det idag växer skog, den biten ger dock länsstyrelsen grönt ljus för, med förbehållet att försiktighetsåtgärder till skydd för naturmiljö ska vidtas.

Solcellsparken som ska hägnas in måste ha en öppning på tio centimeter mellan stängsel och mark. På området växer också stora bestånd av kanadensiskt gullris, vilket måste grävas bort tillsammans med ett marklager på 10–15 centimeter och sedan lämnas till destruktion.

En del kanadensiskt gullris ska också ryckas upp med så mycket av roten som möjligt, och lämnas till destruktion.

Föreskriften om kanadensiskt gullriset ges i förbyggande syfte. I dagsläget är inte kanadensiskt gullris klassad som invasiv art, men den är just nu under utvärdering för att tas upp i en förteckning över främmande och invasiva arter som kommer att omfattas av olika förbud.

När det gäller jordbruksmarken gör länsstyrelsen bedömningen att det handlar om brukningsvärd jordbruksmark som endast får tas i anspråk för att tillgodose väsentliga samhällsintresse om detta behov inte kan tillgodoses på ett från allmän synpunkt tillfredsställande sätt genom att annan mark tas i anspråk.

Därför har bolaget fått göra en utredning om det finns annan mark som är bättre lämpad men länsstyrelsen tycker inte att det område man utrett inom fem kilometer i diameter är tillräckligt stor, istället uppger länsstyrelsen att utredningen skulle gjorts ur ett bredare perspektiv och skulle ha sträckt sig över hela elområde 4.

Länsstyrelsen anser därmed inte att utredningen styrker att det inom elområdet saknas alternativ mark för en solcellspark.

Samtidigt säger länsstyrelsen att de områden som utretts inte styrker att det saknas alternativ mark bland de områden som redovisats. Även om markägaren inte är intresserad av att arrendera ut sin mark till det aktuella bolaget. Istället kan det ju finnas en möjlighet för den markägaren att själv uppföra en solcellspark.

Länsstyrelsens beslut kan överklagas i mark- och miljödomstolen.

Marie-Louise LindellSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons