Annons

Polis och åklagare om arbetet efter skottlossningarna – detta händer nu

Två män, en i 35-årsåldern och en i 40-årsåldern, sitter fortsatt anhållna skäligen misstänkta för mordförsök och grovt vapenbrott. Detta efter de två skottlossningar som skedde i Osby under söndagsmorgonen.
Osby • Publicerad 3 juli 2023

– För närvarande är det ett tillfälle där båda är misstänkta och ett tillfälle, tidigare under natten, där bara 35-åringen är misstänkt, som det ser ut nu, säger Pernilla Åström, chefsåklagare vid Åklagarkammaren i Kristianstad.

Hon berättar att det görs bedömningar hela tiden utifrån de uppgifter som kommer in huruvida de misstänkta ska vara det för båda skottlossningarna eller inte och förklarar att det just nu bara finns uppgifter för den ena mannen att uppnå skälig misstanke vid båda tillfällena.

Annons

– Det finns inte så mycket mer att berätta än de uppgifter som kommit ut kan man väl säga, det är så väldigt tidigt än. Vi ska sannolikt hålla förhör med andra människor och då vill vi att de ska veta så lite som möjligt innan för då blir deras uppgifter ganska mycket mer värda, säger Pernilla Åström.

Åklagare Pernilla Åström kan berätta att en av männen är misstänkt för att vara inblandad i båda skottlossningarna medan den andra endast är misstänkt för en av dem.Foto: Johan Nilsson/TT

Åklagaren har begärt försvarare till de misstänkta männen som polisen kommer att hålla förhör med så fort de är på plats.

– När de är hållna så hör polisen av sig till mig och säger vad som sagts och sedan tar vi ställning framåt, säger Pernilla Åström.

Varken polis eller åklagare vill svara på om de misstänkta gärningspersonerna är kända brottslingar sedan innan. Inte heller vill polisen berätta vilka adresser i Osby som det rör sig om.

– Vi kan inte gå ut med adress för det säger lite om vilka som är målsäganden, säger polisens presstalesperson Robert Loeffel.

– Arbetet pågår med att försöka bringa klarhet i vem som har gjort vad, säger han.

Polisens presstalesperson Robert Loeffel förklarar att polisen inte vill gå ut med exakta adresser i nuläget.Foto: Johan Nilsson/TT

Under natten som skottlossningarna skedde fick polisen in två samtal med lite mellanrum där boende i Osby hört smällar, men då kunde polisen inte lokalisera var ljuden kom ifrån.

– Som jag förstår det så upptäckte man skador efteråt, och vi fick in själva anmälan vid åtta-tiden på morgonen.

Varför tog det så lång tid innan ni gick ut med informationen?

– Vi måste få en chans att göra vissa utredningsåtgärder. Vi gjorde en insats mot de misstänkta och det kan vi inte berätta innan att vi ska göra, det måste bli ett överraskningsmoment, säger Robert Loeffel.

Elin NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons