Annons

Bjöd in till stormöte om hotad idrottsinriktning – en politiker dök upp: ”Jättedåligt”

Den 4 oktober tar kommunstyrelsen ställning till förslaget att lägga ner Osby Sport Academy – som en del i ett sparpaket på 30 miljoner.
På onsdagen bjöd B Innovation, företaget bakom OSA, in politiker, tjänstepersoner och allmänhet till en träning för att visa upp sin verksamhet.
Bara en politiker dök upp.
– Det är jättedåligt att man inte är mer intresserad av det som faktiskt är kommunal verksamhet, säger Niclas Blomqvist.
Osby • Publicerad 27 september 2023
Jacob Yngvesson valde Ekbackeskolan just för möjligheten att kunna kombinera studierna med fotbollen.
Jacob Yngvesson valde Ekbackeskolan just för möjligheten att kunna kombinera studierna med fotbollen.Foto: Jonas Lundin

Dimman ligger bokstavligen över Osby IP denna onsdag. Jacob Yngvesson, 18, har precis avslutat träningen med Osby Sport Academy (OSA), som föreslås läggas ned från och med nästa läsår.

– Det är ett mycket dåligt förslag. Det är ett mycket bra tillfälle för ungdomar att komma ut och utvecklas genom sin idrott, samtidigt som de kan gå på gymnasiet. Det här är en jättebra miljö för mig. Jag känner att jag utvecklas mycket.

Annons

– När man kombinerar det på detta vis, så mår man bättre, av denna miljön.

Eleverna på Ekbackeskolan som väljer OSA får möjlighet att kombinera sina gymnasiestudier med en individanpassad träning på skoltid och hjälp med rehab. Just nu erbjuds det i idrotterna fotboll och simning (hockey är på paus).

Att få in idrotten på detta sättet i skolan gör att chansen ökar att fler unga fortsätter med sin idrott, menar Jacob Yngvesson.

– Det här var en anledning till att jag valde denna skolan. Det lockar verkligen folk.

Snart väntas politikerna ta beslutet: de tre gymnasieprogrammen barn- och fritid, vård- och omsorg och hotell- och turism försvinner från Ekbackeskolan från nästa läsår (elever som går nu får gå kvar). Även kontraktet med B Innovation, som driver Osby Sport Academy, specialiseringen på idrott och hälsa på skolan, föreslås sägas upp.

Bakgrunden är främst besparingskrav. Barn- och utbildningsförvaltningen måste spara cirka 30 miljoner kronor under år 2023.

Just denna onsdag har Niclas Blomqvist, som driver B Innovation med Johanna Bergman, bjudit in tjänstepersoner, politiker, föreningsfolk och allmänhet till en träff i samband med träningen.

Det skulle vara en stor förlust för samhället om Osby Sport Academy skulle försvinna, menar fotbollsprofilen Shannon Lynn.
Det skulle vara en stor förlust för samhället om Osby Sport Academy skulle försvinna, menar fotbollsprofilen Shannon Lynn.Foto: Jonas Lundin

Ronny Nilsson och Ulf Persson från IFK Osby tittar på aktiviteten på planen. Några av eleverna spelar i klubben.

– Är det inte bättre de är här än någon annanstans. Här är det friskvård, fotboll och glädje och gemenskap. Vad mer kan man begära? säger Ronny Nilsson.

– All besparing av det som är sport och idrott och ungdomssatsningar är att ta i fel ände. Det finns så mycket annat man kan spara på istället. Ju mer verksamhet det är på idrottsplatsen, desto bättre är det, säger Ulf Persson.

Annons

Mammalediga fotbollsprofilen, tidigare Vittsjöspelaren och Osbybon Shannon Lynn dyker upp med tre månader gamla dottern Kyah. Hon har tidigare varit instruktör på Osby Sport Academy, men är numera målvaktstränare i FC Rosengård.

– Det vore riktigt tråkigt för hela Osby om det här försvann, säger hon.

– Det är viktigt med aktivitet. Om barnen är i skolan och får sin aktivitet, så håller det dem borta från dåligheter. Det är mycket som skulle kunna hända om man tog bort detta.

Ulf Persson och Ronny Nilsson från IFK Osby, liksom lärarna Martina Ranvert och Anette Lundqvist var några av de som kom för att visa sitt stöd för B Innovation.
Ulf Persson och Ronny Nilsson från IFK Osby, liksom lärarna Martina Ranvert och Anette Lundqvist var några av de som kom för att visa sitt stöd för B Innovation.Foto: Sofia Åström

På plats är också lärare från Ekbackeskolan och skolans rektorer.

– Det är svårt att uttala sig när det gäller besparingar. Men jag är för att driva gymnasieskolan så som vi har drivit den. Det är ju inte mitt beslut, utan politikernas beslut, säger Anna Nordqvist, rektor.

Varför kom du hit?

– Jag kom hit för att se lite vilket intresse det finns för den här verksamheten, från de som är inbjudna.

Den ende politikern som dyker upp är Lars-Anton Ivarsson (med i Moderaterna men inte i den lokala föreningen längre). Han var fram tills i våras ordförande för barn- och utbildningsnämnden (BUN) som lades ner och vars frågor togs över av kommunstyrelsen.

– Man säger att inget är så dyrt som bristen på kunskap. Det är ju kommunstyrelsen på väg att bevisa, säger han.

Det finns ett förslag om kommunen avslutar kontraktet med B Innovation som driver Osby Sport Academy.
Det finns ett förslag om kommunen avslutar kontraktet med B Innovation som driver Osby Sport Academy.Foto: Sofia Åström

Han tycker att kommunen borde spara på andra ställen i kommunens budget än på barn och utbildning, framför allt på samhällsbyggnad.

Annons

– Kravet på BUN var att spara drygt 18 miljoner. Vi sparade 27 miljoner. Nu fortsätter man att dra ned på barn- och utbildning och använda det som en budgetregulator när vi har något som så kallad värdeskapande fastighetsförvaltning, 25 miljoner. Vi kanske inte ska bygga fler rondeller eller cykelbanor i nuläget utan fokusera på kärnverksamheten som är våra barn och unga, säger Lars-Anton Ivarsson.

Det är inte ett lagkrav att en kommun har en gymnasieskola.

Lars-Anton Ivarsson (oberoende M) är starkt kritisk mot sparförslagen på gymnasiet och idrottsinriktningen.
Lars-Anton Ivarsson (oberoende M) är starkt kritisk mot sparförslagen på gymnasiet och idrottsinriktningen.Foto: Sofia Åström

– Lagstadgat är att kommunen ska betala för gymnasieeleverna. Och var lägger vi pengarna, det är bättre att lägga dem här hemma än i en annan kommun.

Niclas Blomqvist är besviken på att det enbart kom en politiker till träffen.

– Det är jättedåligt att man inte är mer intresserad av det som faktiskt är kommunal verksamhet. Man önskar att det skulle ha funnits ett större intresse för de här ungdomarnas energi. Det är inte bara en siffra, det är ungdomarna som drabbas hårt.

Niclas Blomqvist hade önskat att fler politiker och tjänstepersoner från förvaltningen hade dykt upp till träffen.
Niclas Blomqvist hade önskat att fler politiker och tjänstepersoner från förvaltningen hade dykt upp till träffen.Foto: Sofia Åström
Fakta

Förslaget

Programmen barn- och fritid, vård- och omsorg och hotell- och turism på Ekbackeskolan föreslås läggas ned från och med läsåret 2024/2025. (Elever som idag går programmen får gå kvar men det sker inget nytt intag.)

Samtliga inriktningar på individuellt program förläggs på Ekbackeskolan.

Kontraktet med B Innovation avslutas.

Förslaget kommer tas upp i kommunstyrelsen den 4 oktober.

Bakgrunden är främst besparingar. Barn- och utbildningsförvaltningen måste spara in cirka 30 miljoner kronor under år 2023.

De program som föreslås vara kvar på Ekbackeskolan är industriteknik, försäljning och service, ekonomiprogrammet, samhällsprogrammet, naturvetenskapligt program och tekniskt program.

”Jag vet många i min klubb som vill gå på Ekbackeskolan, tack vare fotbollen”, säger Ronja Henriksson, 17.
”Jag vet många i min klubb som vill gå på Ekbackeskolan, tack vare fotbollen”, säger Ronja Henriksson, 17.Foto: Sofia Åström
Foto: Sofia Åström
Jonas LundinSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons