Annons

Nämndens ordförande: ”En kriskommission är enda sättet”

Nämndens ordförande Lars-Anton Ivarsson (M) är inte nöjd.
– Jag kan bara konstatera att det är en mycket besynnerlig hantering, säger han och efterlyser istället en kriskommission.
Osby • Publicerad 26 april 2023
Lars-Anton Ivarsson (M), ordförande i barn- och utbildningsnämden
Lars-Anton Ivarsson (M), ordförande i barn- och utbildningsnämdenFoto: Marcus Enochsson

Lars-Anton Ivarsson påpekar att barn -och utbildningsnämnden omfattar en stor del av kommunens verksamhet.

– Vår avvikelse från budgeten i nuläget är tre till fyra procent. Fullt förståeligt sett till de kostnadsökningar i form av främst interkommunal ersättning samt höjda priser för skolskjutsar som drabbat budgeten, säger han.

Annons

Vad tycker du om förslaget?

– Jag hade en bra nämnd förra mandatperioden. Även denna perioden verkar partierna ha tillsatt kunniga politiker. Det har förts bra diskussioner och vi har endast i en fråga haft ett parti med avvikande åsikt. Tyvärr, har både kommunstyrelsens ordförande Niklas Larsson (C) och vice ordförande Daniel Landin (S) påstått att vi inte har fattat beslut under denna period. Det visar bristen på kunskap i skolfrågor, säger Ivarsson och tar minskat antal avdelningar i förskolan, tillämpningsföreskrifter för förskolor och fritids samt upphävande av samlad skoldag som exempel på beslut som kommer att leda till stora besparingar och färre tjänster på sikt.

– Givetvis till en kostnad av mindre frihet för vårdnadshavare och färre personal i skolan dagtid. Men, det visar tydligt på vikten av att skolfrågor sköts av BUN och inte av KS, säger han.

”Vi måste våga ställa verksamheter mot varandra.”
Lars-Anton Ivarsson (M)

Borde man banta den icke lagstadgade verksamheten? Till exempel ta bort simhall, musikskola eller bowlinghall?

– Ja, vi måste se över helheten. De olika partierna måste säga vad som är viktigast. Vi måste våga ställa verksamheter mot varandra. Vad är viktigast? Är det simhallen i Lönsboda eller pedagogisk omsorg (dagmammor reds. anm), musikskolan eller en bowlinghall. Det kan mycket väl vara så att allt ska vara kvar. Men, då måste man tillföra BUN pengar. Det går inte att ha barn och utbildning, som en ständig budgetregulator.

Tror du att KS kan hitta den helhetssyn som Larsson efterlyser för att ta svåra beslut om förslaget går igenom?

– Nej, inte då det endast rör BUN:s verksamheter. Dels har man visat upp en brist på förståelse för skolfrågor. Vi som har jobbat länge med detta vet att det även behöver vägas in såväl alternativa kostnader i form av interkommunala ersättningar, skolskjuts, resekort samt givetvis de intäkter som finns exempelvis gällande gymnasium.

– 2004 befann sig Osby i en liknande situation. Då lät man samtliga nämnder sitta kvar, och införde en kriskommission. Det är det enda sättet att hantera den ekonomiska situation vi och andra kommuner står inför.

Sitter du kvar i kommunstyrelsen och hanterar det BUN skulle ha hanterat om förslaget går igenom?

– Nu är jag endast ersättare i KS. Men, jag hoppas ju någonstans att man tar sitt förnuft tillfånga och ser över helheten, speciellt då BUN nu brutit trenden. Jag kan bara konstatera att det är en mycket besynnerlig hantering. Niklas Larsson har ännu inte kontaktat mig i frågan, utan den kom mig tillkänna, via Moderaternas ordförande och vice Ordförande, säger Lars-Anton Ivarsson.

Katarina BexellSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons