Annons

Hässleholm och Osby avslutar samarbetet inom räddningstjänsten

Hässleholm och Osby har sedan 2021 haft ett avtal om samverkan inom räddningstjänsten. Nu har båda kommunerna beslutat att avsluta det.
– Just nu saknas det förutsättningar att fortsätta samarbetet med Osby så som det är upplagt idag, säger Lena Wallentheim (S) i ett pressmeddelande.
Hässleholm/Osby • Publicerad 12 december 2023 • Uppdaterad 14 december 2023
Det avslutade samarbetet betyder inte att räddningstjänsten kommer sluta rycka ut över kommungränserna vid behov.
Det avslutade samarbetet betyder inte att räddningstjänsten kommer sluta rycka ut över kommungränserna vid behov.Foto: Mikael Persson

Båda kommunerna är överens och har under veckan fattat beslut om att avsluta det samverkansavtal inom räddningstjänsten man ingick 2021.

Då hade Hässleholms räddningstjänst sedan länge haft ett samarbete med Perstorps räddningstjänst – och de tre kommunernas räddningstjänster blev kort sagt en.

Annons

Operativa samarbeten där styrkorna hjälpte varandra vid utryckningar över kommungränserna hade funnits redan innan dess. Men nu omfattade samarbetet även övrig tjänstgöring som utbildning och ledning.

Ett samarbete som nu ska avslutas.

En utvärdering har visat att de operativa delarna av samarbetet har fungerat bra – men inte att ha en gemensam verksamhetsledning. ”Chefsresurserna har inte räckt till för att kunna hantera det förändringsarbete som det nya samarbetet inneburit”, skriver Hässleholms kommun i pressmeddelandet.

Johan Wendt har varit räddningschef för både Hässleholm och Osby sedan 2021.
Johan Wendt har varit räddningschef för både Hässleholm och Osby sedan 2021.Foto: Simon Rehnström

Johan Wendt, som varit räddningschef för både Osby, Hässleholm och Perstorp sedan 2021 delar lägesbilden.

– Det har funkat bra i vissa hänseenden och varit utmaningar i andra. Nu tog vi oss en funderare och kände att det inte funkar riktigt så bra som man skulle kunnat önska.

– Min bild är att både det operativa och det förebyggande arbetet funkat jättebra mellan våra kommuner. Så det handlar om ledningen i den formen det har varit, det är tre olika kommuner med tre olika politiska styren, och vi har inte riktigt fått ihop det som vi velat.

Efter uppsägningen av avtalet kommer det fortsatt samarbetas operativt över kommungränserna. Det finns i dag ett samarbete mellan de sex kommunerna Kristianstad, Hässleholm, Osby, Östra Göinge, Bromölla och Perstorp som inte påverkas.

– Vi har ett tajt samarbete och en gemensam trygghets- och räddningscentral i Kristianstad som bemannas av personal från alla de kommunerna. Och vi håller på med våra nya larmplaner, som det heter när man larmas ut. Vi har hittat en grund som ser likadan ut i alla de kommunerna, säger Johan Wendt och fortsätter:

– Och det innebär att det inte finns några kommungränser vid utlarmning, det är tidsvinsterna som är det viktiga för oss så att kommuninvånarna ska få det så bra som möjligt. Detta ska påverka kommuninvånarna så lite som möjligt.

”Det är inte alls omöjligt att det framöver kan uppstå nya sätt att samverka kring räddningstjänstfrågor”, säger Lena Wallentheim (S).
”Det är inte alls omöjligt att det framöver kan uppstå nya sätt att samverka kring räddningstjänstfrågor”, säger Lena Wallentheim (S).Foto: Sofia Åström

Avtalet har en uppsägningstid på ett år – och kommer alltså avslutas den 1 januari 2025.

Annons

– Min inställning att göra allt jag kan för att göra det så bra som möjligt under det år som är kvar, säger Johan Wendt.

Att avsluta samarbetet kommer med något blandade känslor för räddningschefen.

– Det är både och. Det positiva är att man ska göra det bästa för de man är till för, kommuninvånarna. Och om det inte blivit riktigt så bra som vi hoppats på är det ju positivt att vi tar ett moget beslut här, säger han och fortsätter:

– Sedan gick ju jag och mina kollegor in med inställningen att vi ville göra allt för att det skulle funka. Så på så sätt känns det ju lite trist att vi inte fick till det som önskat.

Hässleholms samarbete med Perstorp finns inga tankar på att avsluta i nuläget.

Här saknas innehåll

Karl LjungbergSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons