Annons

Hundratals namn mot solcellspark – fler svar behövs: ”Inte aktuellt”

Det finns för många frågetecken kring den planerade 140 hektar stora solcellsparken i Mjölkalånga för att kommunen ska kunna ta ställning till projektet.
Det blir slutsatsen efter att miljö- och stadsbyggnadsnämnden haft uppe ärendet för behandling.
Samtidigt har två namnlistor med kritiska synpunkter skickats in till kommunen.
Hässleholm • Publicerad för 10 minuter sedan • 07 oktober 2024 07:09
Den 140 hektar stora solcellsparken planeras till Mjölkalånga utanför Tyringe.
Den 140 hektar stora solcellsparken planeras till Mjölkalånga utanför Tyringe.Foto: Pontus Svensson

Viltutredning, fladdermusinventering, utredning av lågfrekvent buller och utredning av miljöpåverkan vid en eventuell brand. Det är bara några av punkterna som kommunen vill ha svar på från GreenGo Energy innan man kan tycka någonting alls om den 140 hektar stora solcellspark som företaget vill bygga i Mjölkalånga. Annars saknas tillräckligt underlag för solcellsparken som bedöms ge stor miljöpåverkan.

”Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen bedömer huvudsakligen att det finns mycket som sökanden behöver redovisa i kommande miljökonsekvensbeskrivning och ansökningshandlingar för miljötillståndsprövningen. I nuvarande skede i prövningsprocessen är det därför inte aktuellt att ta ställning till själva solcellsprojektet”, står det att läsa i en tjänsteskrivelse från förvaltningen.

Annons

Samtidigt har två olika skrivelser från privatpersoner lämnats in med kritiska synpunkter. I den ena, underskriven av 325 personer, finns sex kortfattade punkter om påverkan på miljö, klimat, frilufts- och djurliv, grundvatten, samt allmän påverkan på lång sikt. Dessutom anser man att det inte finns någon tydlig återställningsplan när solcellsparken stått där i de planerade 40 åren.

Det sammanfattande kravet är att planerna på att anlägga solcellsparken omedelbart stoppas.

Den längre namnlistan innehåller 325 namn på personer som vill att planerna för solcellsparken omedelbart stoppas.
Den längre namnlistan innehåller 325 namn på personer som vill att planerna för solcellsparken omedelbart stoppas.Foto: Lars-Åke Englund

I den andra skrivelsen, från 20-talet Skogsbybor som är starkt emot anläggandet av solcellsparken nära deras hem, radas argumenten upp över tio sidor.

”Vi delar inte samrådsunderlagets bedömning att det inte behövs en omfattande miljökonsekvensbeskrivning (MKB). Med tanke på projektets storlek, tidshorisont och den betydande påverkan på djurliv, fauna och biologisk mångfald kräver vi att en fullständig MKB genomförs. Den planerade placeringen väcker alltså stora farhågor bland oss boende, och vi vill härmed framföra våra invändningar och starka oro”, inleder de sin skrivelse.

Området som pekas ut av företaget GreenGo Energy för att bygga solcellspark.
Området som pekas ut av företaget GreenGo Energy för att bygga solcellspark.Foto: Pontus Svensson

Initiativtagare till den ena listan, och samtidigt en av de som skrivit under den från Skogsbyborna, är Annika Månsson.

– Vi är väldigt rädda om grundvattnet och det kan förstöras av föroreningar. Vi har en bäck som rinner fram till vår damm och ger den vatten. Det är vår största vattentillsats till vårt dricksvatten och till korna. Den kommer att rinna genom solcellsparken sen och jag vet inte hur det kommer att påverkas. Allt går i ett ekosystem, sa Annika Månsson till Kb/NSk i mitten av september, i samband med att namninsamlingen startats.

Annika Månsson.
Annika Månsson.Foto: Privat

Företaget GreenGo Energy höll öppet hus på Kurhotellet i Tyringe i början av september för att informera om planerna.

– Vi gör det av den enkla anledningen att det är det enda tillfället för oss att få feedback från de närboende. Vi vill att det ska vara på de boendes villkor, och så långt som möjligt ta hänsyn till det som sägs, sa Carl Siebing, som leder tillståndsarbetet för GreenGo Energy till tidningen då.

Carl Siebing leder tillståndsprocessen på GreenGo Energy. Nu har namnlistor lämnats in mot planerna, och miljö- och stadsbyggnadsnämnden säger att det finns för många frågetecken för att man alls ska kunna ha en uppfattning om planerna på solcellsparken.
Carl Siebing leder tillståndsprocessen på GreenGo Energy. Nu har namnlistor lämnats in mot planerna, och miljö- och stadsbyggnadsnämnden säger att det finns för många frågetecken för att man alls ska kunna ha en uppfattning om planerna på solcellsparken.Foto: Pontus Svensson
Lars-Åke EnglundSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons