Annons

Ishallen har fått ny sarg och kylanläggning – öppnar på höstlovet

Nya linjer är målade och ny sarg är på plats runt lilla rinken.
Lagom till höstlovet ska Österås ishall vara i full gång efter ombyggnaden.
Men den stora investeringen finns bakom kulisserna – dold för allmänheten.
– Ishallarna är de idrottsanläggningar i vår kommun som har klart högst beläggningsgrad, säger Daniel Perkmar, enhetschef på kultur- och fritidsförvaltningen.
Hässleholm • Publicerad lördag 15:00
Den gamla hemmabyggda träsargen runt lilla rinken har bytts ut mot en riktig när Österås ishall renoverats. Daniel Perkmar är glad att tidsmålet, att öppna till höstlovet, ser ut att hålla.
Den gamla hemmabyggda träsargen runt lilla rinken har bytts ut mot en riktig när Österås ishall renoverats. Daniel Perkmar är glad att tidsmålet, att öppna till höstlovet, ser ut att hålla.Foto: Pontus Svensson

Daniel Perkmar inspekterar den nya sargen runt lilla rinken. Den är ett par decimeter högre än den gamla träsarg som tidigare fanns – och den mest iögonfallande förändringen efter den upprustning som pågått sedan april.

– Den gamla sargen var ett hemmabygge som vaktmästarna hade gjort. När vi fick in anbud var frågan om vi skulle montera ner och bygga upp den igen. Men nu satte vi en riktig sarg istället, även om det känns lite vemodigt, säger Perkmar.

Sargen på stora rinken är densamma som tidigare. Att byta ut den skulle kosta ytterligare runt 1,5 miljon,
Sargen på stora rinken är densamma som tidigare. Att byta ut den skulle kosta ytterligare runt 1,5 miljon,Foto: Pontus Svensson
Annons

Sargen har inget plexiglas men är förberedd för att kunna ha det om man i framtiden så önskar.

Den andra synliga förändringen på lilla rinken är avsaknaden av uppmålade curlingbanor. I den ursprungliga beställningen som kultur- och fritidsförvaltningen skickade till tekniska förvaltningen fanns tre sådana – i den slutgiltiga ingen.

– Vi gör en paus från curlingen ett år och utvärderar till våren. Det frigör mycket tid när vi inte har curlingen, säger Henrik Samevik, fritidschef.

I ett förråd står anläggningens curlingstenar undanstuvade. Detta eftersom man pausar curlingverksamheten på grund av vikande intresse.
I ett förråd står anläggningens curlingstenar undanstuvade. Detta eftersom man pausar curlingverksamheten på grund av vikande intresse.Foto: Pontus Svensson

– Rent bokningstekniskt är det ett rätt stort arbete att hantera och när det är curling kan ingen annan åka på lilla isen. Samtidigt har vi sett ett vikande intresse för att spela curling, medan vi har ett enormt uppsving för allmän åkning som vi nu väljer att prioritera, säger Samevik.

”Normalt sett tar det en till två veckor att frysa, men vi vet inte exakt hur det kommer att bli nu med ett helt nytt kylsystem och vill hellre ha den marginalen på vår sida.”
Daniel Perkmar

Fortfarande är de båda rinkarnas nygjutna betongplattor – eller ispister – isfria. De sista linjerna målas och skyddstejp tas bort. Under veckan som kommer ska ishallen städas av och planen är sedan att frysning påbörjas torsdagen den 10 oktober. Allt med målet att kunna slå upp portarna måndagen den 28 oktober, när höstlovet inleds.

Just nu är det isfritt men planen är att släppa på för åkning igen på höstlovet. Robert Wsrchol fixar det sista med de nymålade linjerna.
Just nu är det isfritt men planen är att släppa på för åkning igen på höstlovet. Robert Wsrchol fixar det sista med de nymålade linjerna.Foto: Pontus Svensson

– Vi har sagt att vi ska kunna öppna måndagen i vecka 44. Normalt sett tar det en till två veckor att frysa men vi vet inte exakt hur det kommer att bli nu med ett helt nytt kylsystem och vill hellre ha den marginalen på vår sida, säger Daniel Perkmar.

Renoveringens stora investering är de nya kylkompressorerna. Även om besökarna aldrig kommer att se dessa.

– Det tråkiga är att den som kommer till ishallen inte kommer att märka så stor skillnad. Men maskinellt är det bättre, och säkerhetsmässigt också, säger Bertil Lucchesi, byggprojektledare på tekniska förvaltningen.

De gamla iskompressorerna som kylde med ammoniak har bytts ut mot en modern variant som kyler med koldioxid. Dessutom tillåter det nya systemet att man kyler bara en av rinkarna om man vill – tidigare var det allt eller inget.

– I de gamla maskinerna hade vi nästan 140 kg ammoniak. Säkerhetsmässigt är det bra att de försvinner, säger Lucchesi.

Lars-Åke EnglundSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons