Annons

Lokförarutbildning blir av

Hässleholm • Publicerad 11 februari 2017 • Uppdaterad 15 december 2021
Yrkeshögskolan i Hässleholm får nu ta hand om en ny utbildning, till lokförare. 50 utbildningsplatser blir det i Hässleholm, med första 25 med start under hösten. Hässleholm har ett bra strategiskt läge för utbildningen, enligt utbildningsföretaget Protrain.arkivbild
Yrkeshögskolan i Hässleholm får nu ta hand om en ny utbildning, till lokförare. 50 utbildningsplatser blir det i Hässleholm, med första 25 med start under hösten. Hässleholm har ett bra strategiskt läge för utbildningen, enligt utbildningsföretaget Protrain.arkivbild

Det var i höstas som utbildningsföretaget Protrain meddelade att man ville utöka sin lokförarutbildning på tre nya orter, varav en var Hässleholm.

– I onsdags fick vi klartecken av Myndigheten för Yrkeshögskolan vilket innebär att vi startar utbildning i Hässleholm, berättar Karl-Johan Börjeson, vd för Protrain.

Annons

Totalt ska det bli 50 utbildningsplatser i Hässleholm, med intag av 25 elever i höst och nästa 25 till våren eller hösten 2018.

Karl-Johan Börjeson förklarar att det i Skåne finns ett behov av lokförare bland tågoperatörerna, exempelvis Öresundståg och Arriva, och att branschstödet är stort.

Utbildningen är på 44 veckor med både teori och praktik. Teoriutbildningen ska ske i Hässleholm med en kursansvarig på plats, lärare från Mjölby där man också har utbildning, samt olika experter på andra viktiga områden.

– Praktikveckor sker hos de olika företagen I Skåne som lovat att backa upp med platser, tillägger han.

Att Hässleholm är en bra strategisk ort för denna utbildning konstaterade företaget redan i höstas när efterfrågan på utbildade lokförare aktualiserades. Ängelholm, som tidigare haft lokförarutbildning, beviljades inte nytt tillstånd av Myndigheten för Yrkeshögskolan.

Utbildningen vänder sig all som fyllt 20 år, utan en övre åldersgräns, och vd Börjeson tror att den kan locka ”människor mitt i livet” 40-50 år, som kan tänka sig att byta yrkesinriktning.

– Ingångslönen för lokförare ligger kring 30 000 kronor i månaden, berättar vd:n för utbildningsföretaget.

Men han förklarar också att det ställs hårda krav på de som söker. personen ifråga ska klara en läkarundersökning och befinnas fullt frisk enligt Trafikverkets regler.

Första urvalet görs efter att den sökande fyllt i formulär på nätet. De som tas ut kallas sedan till ytterligare två steg i en rigorös testning.

Enligt Karl-Johan Börjeson är det mellan 15 och 20 procent av de sökande som klarar sig och kan börja utbildningen till lokförare.

Annons

Enligt Daniel Ståhl på Protrain visade tidigare siffror på ett behov av 250 nya lokförare per år. Nytt underlag som håller på att tas fram för de kommande 3-5 åren, pekar på att behovet växer.

Blir utbildningen i Hässleholm en framgång, lär den ha sin framtid, enligt Daniel Ståhl.

Tony Helm, rektor och utbildningsledare på Yrkeshögskola Syd i Hässleholm, tror också på utbildningen.

– Den ger oss ett nytt verksamhetsområde i och med denna nya utbildning, konstaterar han.

Hans Bryngelson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons