Annons

Mer än var fjärde hässleholmare känner sig otrygg

Drygt var fjärde invånare upplever att det är förenat med fara eller risker att röra sig i centrala Hässleholm under kvällar och helger. Det visar Kb/NSk:s nya opinionsundersökning.
– Jag känner mig inte riktigt trygg i min stad längre, säger Pia Dahl, 51.
Hässleholm • Publicerad 30 augusti 2022
Skottlossningar, explosioner och överfall. Hässleholm har skakats av en ökad kriminalitet och i tidningens undersökning uppger drygt var fjärde att den känner sig otrygg i centrum under kvällar och helger.Foto: Lasse Ottosson

Drygt 1 000 hässleholmare över 18 år har av Ipsos fått frågan ”Hur känner du dig när du rör dig i centrala Hässleholm på kvällar och helger?”. Intervjuerna gjordes mellan den 11 och den 18 augusti.

28 procent, alltså mer än var fjärde tillfrågad, svarar att centrum upplevs som mycket eller ganska otryggt. Ytterligare 33 procent uppger att de överhuvudtaget inte rör sig där när det är kväll eller helg – men anledningen till detta framgår inte av undersökningen.

Annons

13 procent menar att de varken känner sig trygga eller otrygga, medan 24 procent tycker att det känns ganska eller mycket tryggt att befinna sig i centrum. Därmed är det fler som upplever det som otryggt än som säkert.

1 023 hässleholmare har intervjuats om hur de upplever tryggheten i centrum.Foto: Ipsos

Markanta skillnader finns mellan kvinnor och män. Mer än var tredje kvinna (37 procent) svarar att hon inte rör sig i centrala delarna på kvällar och/eller helger. Siffran för män är 27 procent. Det är också 33 procent av kvinnorna som uppger att de känner sig ganska eller mycket otrygga, medan siffran för män bara ligger på 23 procent.

Intressant är att det är de äldsta i samhället som enligt undersökningen känner sig mest trygga. I åldersgruppen 75+ säger sig endast 18 procent vara ganska eller mycket otrygga. Det ska jämföras med 33 procent i åldersgrupperna 18-29 och 30-44.

Det senaste året har skottlossningar, explosioner och sprängladdningar avlöst varandra i Hässleholm. Bara under augusti har en person blivit beskjuten på Frykholmsgatan, nationella bombskyddet har hittat ett skarpt farligt föremål utanför en fastighet på Viaduktgatan och det har skett en explosion på en innergård vid Bryggaregatan.

I helgen som gick blev en kvinna i 80-årsåldern brutalt nedslagen vid Nytorget/Stadsparken, med livshotande skador som följd – och polis jagade flera unga män efter en misstänkt skottlossning på Ljungdala.

Tidningen begav sig ut på stan för att höra hur några av invånarna resonerar kring otryggheten.

Pia Dahl, 61, brukade cykla hem längs med Frykholmsgatan efter jobbet på Bra skor, just vid den tid på eftermiddagen då skottlossningen ägde rum.

– Sedan dess tar jag en annan väg. Men att man ska behöva tänka så, att behöva välja en annan väg. Nej, jag känner mig inte riktigt trygg i min stad längre och det är tråkigt. Jag tycker att situationen har förändrats jättemycket, säger hon.

Pia Dahl väljer nu en annan väg till och från jobbet.Foto: Kristina Höjendal

Regissören och skådespelaren David S Lindgren, 30, går förbi utanför H&M. Han är uppvuxen i Hässleholm och konstaterar att det var lugnare på den tiden.

– Sådana här grejer hände aldrig förut. Nu har jag bara bott här i en månad men jag tror att brottsligheten ökat. Speciellt oroligt är det nog för unga och deras föräldrar. Det borde finnas fler poliser.

”Det som är extra obehagligt är att det händer saker mitt på dagen.”
Lisa Novotny
Annons

Carolina Gagzis, 29, och hennes kollega Lisa Novotny, 28, menar att den senaste tidens händelser har satt sina spår.

– Jag hade inte gått ut ensam jättesent. Det känns som att det rör sig skumt folk ute. Och ännu mer tänker man så efter allt som skett, påpekar Carolina.

– Jag hade inte gått ut ensam jättesent, berättar Carolina Gagzis.Foto: Kristina Höjendal

– Jag går inte heller själv om det är riktigt sent, men det som är extra obehagligt är att det händer saker mitt på dagen. Man tänker att man kan riskera att komma i vägen, inflikar Lisa.

I Kristianstads kommun är det en ännu högre andel som känner sig ganska eller mycket otrygg. Där handlar det om 38 procent av de tillfrågade.

– Så här är det ju i hela landet, konstaterar Marie Svensson, 52, som kommer gående vid Nytorget i Hässleholm.

– Jag bor i Vittsjö och där har jag väl alltid känt mig trygg men man väljer ändå sina vägar och tider.

Här saknas innehåll

Kristina HöjendalSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons