Oxbringa luktade ruttet – Intermat får kritik för ostädad köttkvarn
Vid en oanmäld inspektion på Intermat upptäckte kommunen flera brister i livsmedelshanteringen i butikens manuella köttdisk. Bakgrunden till inspektionen var att kommunen hade fått in klagomål från en kund som hade köpt oxbringa i butiken, och upplevt att den luktade ruttet.
Bristerna gällde bland annat eftersatt rengöring, att kött inte förvarades så det skyddades från kontaminering och i korrekt temperatur samt bristande personlig hygien och kunskaper om livsmedelshygien hos personalen.
Bland annat reagerade livsmedelsinspektören på köttkvarnen, som inte ansågs vara tillräckligt rengjord.
Efter inspektionen har nu kommunen skickat ett föreläggande till Intermat med sex åtgärder som butiken måste genomföra inom tre veckor. Köttkvarnen och andra ytor ska städas, köttet ska förvaras i rätt temperatur och så att det inte kontamineras och rutiner ska tas fram vad gäller städning, personalens hygien samt temperaturkontroll.
Kb/NSk har sökt företrädare från Intermat utan framgång.