Annons

Malin Lernfelt: Vab-kontroller kostar mer än de smakar

Fuskare kan säkert hittas om arbetsgivarna tvingas rapportera in föräldraledighet, men det ökar både kostnader och krångel för företagen.
Malin Lernfelt
Ledare • Publicerad 17 juli 2024
Malin Lernfelt
Detta är en personligt skriven text i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kontroll. Regeringen vill att arbetsgivare ska meddela Försäkringskassan när deras anställda tagit ut bland annat vab.
Kontroll. Regeringen vill att arbetsgivare ska meddela Försäkringskassan när deras anställda tagit ut bland annat vab.Foto: Christine Olsson

Vägen till helvetet är kantad med goda intentioner. Det vet alla. Tyvärr börjar regeringen Kristerssons goda, men inte särskilt genomtänkta, intentioner bli lite väl många. Och de krånglar till livet för företagen på ett alldeles orimligt sätt. Den senaste i raden av dumheter är att man vill införa en lag om att arbetsgivare ska tvingas rapportera in anställdas frånvaro till Försäkringskassan varje månad. Detta för att stävja fusk med föräldrapenning.

Den bakomliggande tanken är som sagt god. Självklart är det ett problem att människor tillskansar sig pengar från de allmänna försäkringssystemen som man inte har rätt till. Men att varje företag, organisation eller arbetsgivare i offentlig sektor åläggs att sammanställa och meddela myndigheten varje gång deras anställda antingen är föräldralediga, eller är hemma för att ta hand om ett sjukt barn (vab), är inte klokt. Regeringens lagförslag innebär dessutom att arbetsgivare i samband med att de deklarerar ska behöva rapportera in både frånvaro och giltig frånvaro.

Annons

Den administrativa belastning som landets arbetsgivare kämpar med är redan allt för hög. Den borde inte öka utan tvärtom minska. Att det är en borgerlig regering som lägger denna ekonomiska och arbetskrävande lök på på administrationslaxen är rent av sorgligt.

”Kontrollsystem som drabbar arbetsgivarna är inte att visa tillit.”

“Det här är viktigt för tilliten till våra system” säger finansminister Elisabeth Svantesson (M) (SVT 11/7). Självklart borde tillit och inte minst respekt för våra gemensamma pengar genomsyra samhället. Men tillit går åt båda håll och att införa den här typen av kontrollsystem vilka drabbar arbetsgivarna är inte att visa tillit. Det finns dessutom redan idag system med stickprovskontroller. Dessutom finns det enskilda fall där Försäkringskassan begär in utökat underlag från individer för att säkerställa att de ersättningar som betalas ut är rätt. Detta bör förstås användas i första hand i stället för att skapa merjobb för arbetsgivarna.

I våras genomförde Näringslivets Regelnämnd en undersökning som visade att 17 procent av företagarna och företagsledarna upplever att det har blivit krångligare att följa de statliga reglerna jämfört med hur det var för ett år sedan. Dessutom befarade tre av fem företagare/företagsledare att regelbördan skulle öka ytterligare. Uppenbarligen hade det rätt. Den företagarfientliga regeringen tycks inte ha några som helst problem med att glatt skutta vägen fram mot mer arbetsgivarkrångel.

Annons
Annons
Annons
Annons