Annons

Nya attacker mot Libanon

Israel genomför på söndagskvällen nya attacker mot Libanons huvudstad Beirut.
Natten till söndagen beskrivs som den mest våldsamma hittills då Israel genomförde flera räder.
Mellanöstern • 06 oktober 2024 22:16
Israel genomför nya attacker mot Beirut på söndagskvällen. Bilden är från attackerna under natten mot söndagen.
Israel genomför nya attacker mot Beirut på söndagskvällen. Bilden är från attackerna under natten mot söndagen.Foto: Hussein Malla/AP/TT

På söndagskvällen uppmanade Israels militär de boende i delar av Beiruts södra förorter att evakuera.

Senare kom larmen om nya attacker mot två områden, rapporterar statliga medier i Libanon. Det finns inga uppgifter om hur omfattande de är.

Annons

Natten mot söndagen, som beskrivs som den mest våldsamma hittills sedan Israel inledde sitt anfall mot Hizbollah, genomfördes minst 30 attacker i Beirut, uppger Libanons statliga nyhetsbyrå. Bland annat ska en bensinstation och ett lager för medicinsk utrustning ha träffats.

– Attackerna kändes som en jordbävning, säger Beirutbon Mehdi Zeiter.

Israels militär uppger att den genomfört en serie attacker mot ett antal vapenanläggningar och infrastruktur.

Enormt eldklot

Tv-bilder visade ett enormt eldklot över ett bostadsområde i södra Beirut, följt av en hög smäll och ytterligare explosioner. I området Sabra, nära de södra förorterna, flydde tiotals människor, vissa till fots och andra på motorcyklar, från nattens intensiva bombningar.

Även inför de anfallen uppmanade Israel boende i utpekade områden att evakuera.

Israel har också vidtagit åtgärder för att minska risken för att civila skadas, enligt militären. I lördags dödades 25 personer i israeliska attacker runt om i Libanon, enligt landets hälsodepartement. Över 90 personer skadades.

FN:s fredsbevarande styrka Unifil slog på söndagen larm om att Israels operationer nära en av deras positioner var farliga och hotade deras säkerhet.

Unifil sade i lördags att den skulle fortsätta verka i de södra delarna av Libanon, trots en uppmaning från Israel om omlokalisering.

Raketer mot Israel

Det internationella samfundet måste sätta press på Israel för att få till stånd ett eldupphör, sade Libanons premiärminister Najib Mikati i ett uttalande. Han upprepade också sitt stöd till Frankrike och USA för deras ansträngningar för att få fram ett förslag på vapenvila mellan Israel och Hizbollah.

Libanons skolminister Abbas Halabi meddelade att terminsstarten för skolor skjuts upp till 4 november på grund av attackerna. Orsaken uppges vara "säkerhetsrisker".

Iranstödda Hizbollah har svarat med raketer mot Israel, skjutna från Libanon.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons