Annons

Dåliga argument för att pausa programmen – enligt lärarna

Kommunstyrelsen räknar inte med de elever som ännu inte är behöriga till gymnasieprogrammen – men som kan bli det till sommaren, menar lärare på Ekbackeskolan.
– Det är orätt mot eleverna, säger Anette Lundqvist.
Osby • Publicerad 9 maj 2023 • Uppdaterad 26 juli 2023
Pia Svensson och Anette Lundqvist är lärare på Ekbackeskolan. De menar att kommunstyrelsen har utgått från söksiffror som inte är relevanta.
Pia Svensson och Anette Lundqvist är lärare på Ekbackeskolan. De menar att kommunstyrelsen har utgått från söksiffror som inte är relevanta.Foto: Marcus Enochsson

Under onsdagen sammanträder kommunstyrelsen. På dagordningen finns ett förslag till beslut som väckt reaktioner: att pausa antagningen av elever till gymnasieprogrammen Barn- och utbildning respektive vård och omsorg, på Ekbackeskolan.

Lärare på Ekbackeskolan låter inte detta förslag gå obemärkt förbi. De har skickat in en gemensam skrivelse till kommunstyrelsen i vilken de uttrycker sin kritik mot förslaget, och uppmanar de förtroendevalda att tänka ett varv extra.

Annons

– Det blir ingen besparing av att pausa programmen, står det i kallelsen, säger Anette Lundqvist, som är lärare på barn och fritidsprogrammet.

I handlingarna som förberetts inför kommunstyrelsens sammanträde står det: ”Under läsår 2023/2024 kommer inga besparingar vara möjliga då paus av dessa program endast berör del av flera olika lärartjänster”.

Det finns också ett stycke med rubriken Fördjupad konsekvensbedömning. Under denna ställs följande fråga: ”Finns stöd för beslutet i forskning och beprövad erfarenhet?” Svaret lyder: ”Nej. Detta är en intern bedömning utifrån Osby kommuns situation”.

Anette Lundqvist undervisar på barn och fritidsprogrammet.
Anette Lundqvist undervisar på barn och fritidsprogrammet.Foto: Marcus Enochsson

– Varför ska man pausa två väl fungerande program med hög kvalitet som tillför saker till kommunen? Det är också så att man skrämmer bort de som kanske söker hit genom att göra på det här viset, säger Anette Lundqvist.

”Det jag vill trycka på är att det står klart och tydligt i kallelsen att det inte blir någon besparing läsåret 2023-2024. Varför i hela friden ska man då pausa programmen?”
Anette Lundqvist, lärare på Barn- och fritidsprogrammet

Kb/NSk har tidigare rapporterat att det i nuläget är fyra behöriga sökande till barn och fritidsprogrammet och sju behöriga sökande till vård och omsorgsprogrammet. Anette Lundqvist och kollegan Pia Svensson (lärare på vård och omsorgsprogrammet) anser att det är fel av kommunstyrelsen att utgå från dessa siffror när de fattar beslut.

– Man väljer att titta på julbetyget. Men fler kommer ha full behörighet till sommaren. Det finns kanske en elev i nian som vill gå Vård- och omsorg, som kämpar som ett djur för att bli godkänd i svenska och engelska, säger Anette Lundqvist.

Hon påpekar också att det händer att elever som sökt ett visst program sedan väljer att byta till ett annat.

– Det kan också vara elever som sökt sig till andra gymnasieskolor, men upptäcker att det går mycket tid till pendling och hellre vill gå här, fyller Pia Svensson i.

Pia Svensson undervisar på vård och omsorgsprogrammet.
Pia Svensson undervisar på vård och omsorgsprogrammet.Foto: Marcus Enochsson

– Det är orätt mot eleverna att säga att det bara är de här fyra som är behöriga, för då räknar du inte med dem som ännu inte är godkända i kärnämnena, men som kan bli, sammanfattar Anette Lundqvist.

Matematikläraren Caroline Hansson har skickat ett personligt, öppet brev till kommunstyrelsen. Hon sällar sig också till skaran av kritiker mot förslaget att pausa programmen.

Annons

I sitt brev ställer hon frågan: ”Är pausande ett steg mot att lägga ner programmen? Vad får detta för konsekvenser för Ekbackeskolans framtid?”

Caroline Hansson är orolig för skolans rykte och menar att nedläggningshot inte uppfattas som attraktivt. Vidare lyfter hon frågan om hur mycket pengar som egentligen sparas genom att göra en sådan här manöver, med tanke på den interkommunala ersättningen [pengar kommunen måste betala för de elever som går i en skola i en annan kommun, reds. anm.].

– Det jag vill trycka på är att det står klart och tydligt i kallelsen att det inte blir någon besparing läsåret 2023-2024. Varför i hela friden ska man då pausa programmen? undrar Anette Lundqvist.

Ordförande emeritus: ”Underkänt”

Lars-Anton Ivarsson (M) har lämnat in en skriftlig reservation mot beslutet att lägga ner barn- och utbildningsnämnden. Dokumentet är signerat Ordförande BUN Emeritus. Han skriver bland annat: ”Att KS [kommunstyrelsen, reds. anm.] idag den 9 maj skall fatta beslut om programutbudet, utan kunskap och ett halvdant underlag som kom ut igår, kan inte tolkas på annat sätt än underkänt. Dessa frågor kräver tid och kunskap.”

Lars-Anton Ivarsson (M) var tidigare ordförande för barn och utbildningsnämnden, som lades ned.
Lars-Anton Ivarsson (M) var tidigare ordförande för barn och utbildningsnämnden, som lades ned.Foto: Maja Ögren Andersson

Han undrar också huruvida det är lagligt för kommunstyrelsen att fatta ett beslut endast sex dagar beslutet i kommunfullmäktige, om att lägga ner barn och utbildningsnämnden.

Marcus EnochssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons