Annons

Fullmäktige: Räddningsavtal sägs upp och ja till tågstation i Lönsboda

Avtalet med Hässleholms räddningstjänst sägs upp vid årsskiftet. Och Osby kommun säger ja till att satsa 20 miljoner kronor på en tågstation i Lönsboda för att Sydostlänken med persontrafik ska kunna bli verklighet 2032. Det bestämde kommunfullmäktige under måndagskvällen.
Lönsboda • Publicerad 11 december 2023 • Uppdaterad 12 december 2023
Lotte Melin (C), kommunstyrelsen ordförande.
Lotte Melin (C), kommunstyrelsen ordförande.Foto: Marcus Enochsson

Osby kommun har haft ett samverkansavtal med Hässleholms kommun i tre år.

– Avtalet har fungerat ganska bra. Men under det senaste året har det börjat att gnissla lite grand, särskilt sedan vi aviserat besparingar på räddningstjänst inom Osby kommun, säger kommunstyrelsens ordförande Lotte Melin (C) från talarstolen och syftar på att räddningschef Johan Wendt fått i uppdrag att ta fram ett förslag på hur 2,5 miljoner kronor ska kunna sparas in på räddningstjänsten nästa år.

Annons

Något som kan leda till att fyra heltidstjänster försvinner från räddningstjänsten i Osby.

– Kommundirektör Petra Gummesson har haft många samtal med Hässleholms kommundirektör och de har kommit fram till att en ömsesidig uppsägning av avtalet är det bästa, säger Lotte Melin och förklarar att om avtalet sägs upp den1 januari 2024 löper det under hela 2024 fram till den 1 januari 2025.

– Osby är en liten kommun och behöver ha ett samarbete om räddningstjänsten med någon annan. Sedan får vi se om det blir Hässleholms kommun en annan kommun eller ett räddningsförbund, säger Lotte Melin.

Det operativa arbetet – det vill säga arbetet ute i fält har fungerat väl. Det är ledningsfunktionen som inte fungerat så bra för Osbys del. Ledningen har upplevts som frånvarande.

Fullmäktige sade ja till förslaget. Nu får kommundirektör Petra Gummesson i uppdrag att utreda hur räddningstjänsten i Osby ska organiseras.

Hässleholms politiker tar ställning till uppsägningen på onsdag.

Kvällens andra stora fråga var medfinansieringen av Sydostlänken som seglat upp den sista veckan. Både Sydostlänken och uppsägningen av avtalet om räddningstjänst avhandlades av kommunstyrelsen i ett extra insatt sammanträde precis före fullmäktige på måndagseftermiddagen.

– Det vore fantastiskt roligt om man skulle kunna gå på tåget här i Lönsboda. Vi hoppas att det kan bli verklighet kring 2032, säger Lotte Melin och förklarar att Osby kommun behöver gå in med 20 miljoner kronor i dagens penningvärde för att få till stånd en station i Lönsboda.

Tommy Augustsson (S) och Jonas Matsson (SD) yrkade bägge på bifall till förslaget.

Bara den politiske vilden, den före detta SD-politikern Nicklas Mauritzson hade i alla fall spår av tvivel.

Annons

– Jag tycker också att det är en fantastisk möjlighet. Nu får vi bara hoppas att ekonomin tillåter det när vi kommer fram till betalningen, säger han.

Fullmäktige röstade igenom förslaget.

Tidsplanen för projektet är en byggstart 2028, och förhoppningsvis ska allt i så fall vara färdigt år 2032.

Fakta

Sydostlänken

Ska sträcka sig från Älmhult i norr till Karlshamn i söder.

Nya tågstationer planeras i Olofström, Vilshult och Lönsboda.

Innebär både anläggande av ny järnväg samt upprustning av befintliga spår.

Estimerad byggstart är 2027-2028.

Källa: Trafikverket

Nicklas Mauritzson, politisk vilde, före detta  Sverigedemokraterna, tycker också att det vore fint med tågstopp i Lönsboda men oroar sig för ekonomin.
Nicklas Mauritzson, politisk vilde, före detta Sverigedemokraterna, tycker också att det vore fint med tågstopp i Lönsboda men oroar sig för ekonomin.Foto: Mikael Persson
Katarina BexellSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons