Annons

Hököns intresseförening oroliga över kommunens sparförslag: ”Vi vägrar att dö”

Hököns intresseförening arrangerar för hela byn allt i från allsång, fotokvällar och tipsrundor till valborgsfiranden – i Hököns skola.
Nu riskerar de efter sparförslag från kommunen att bli av med lokalen.
– De räknar 173 000 kronor som en stor peng, men de måste tänka på vad som finns i den andra vågskålen, så oändligt mycket mer, säger Solveig Palm.
Hökön • Publicerad 6 april 2023
Hökönbon Solveig Palm är orolig för Hököns skolas framtid. Hon var själv med och demonstrerade på kommunfullmäktige 1973 när skolan lades ner och det senast diskuterades att byggnaden skulle avyttras.
Hökönbon Solveig Palm är orolig för Hököns skolas framtid. Hon var själv med och demonstrerade på kommunfullmäktige 1973 när skolan lades ner och det senast diskuterades att byggnaden skulle avyttras.Foto: Karl Ljungberg

På tisdagskvällen fylldes Hököns skola av ett tjugotal lokalbor – såväl gamla som unga. Alla var där för att ta del av kvällens aktivitet – utbildning i livräddning och HLR.

– Det hänger ihop med att vi vill skaffa en hjärtstartare här, och då krävs det ju att folk övar på och kan det där, säger Ewa Sunesson, sekreterare i Hököns intresseförening.

Många Hökönbor samlades för att lära sig HLR på tisdagskvällen. ”Hökön har ett problem i att närmaste hjärtstartaren finns i Lönsboda. Får man en hjärtinfarkt minskar chansen att överleva för varje minut som går, så det är kört för alla oss som bor här om vi skulle råka ut för något sådant”, säger Solveig Palm.
Många Hökönbor samlades för att lära sig HLR på tisdagskvällen. ”Hökön har ett problem i att närmaste hjärtstartaren finns i Lönsboda. Får man en hjärtinfarkt minskar chansen att överleva för varje minut som går, så det är kört för alla oss som bor här om vi skulle råka ut för något sådant”, säger Solveig Palm.Foto: Karl Ljungberg
Annons

Tanken är att den eventuella hjärtstartaren ska finnas tillgänglig i den gamla skolbyggnaden i Hökön – varifrån intresseföreningen bedrivit sin verksamhet ända sedan skolan slutade vara en skola 1973.

– Men nu beror det ju på vad som händer med skolan, ska vi ha en hjärtstartare måste vi ju ha en plats att ha den, säger Ingela Carlsson, ordförande i intresseföreningen.

Instruktören lär Hökönborna att rädda liv – intresseföreningen vill rädda sina lokaler.
Instruktören lär Hökönborna att rädda liv – intresseföreningen vill rädda sina lokaler.Foto: Karl Ljungberg

Hos styrelsemedlemmarna – och många av de under kvällen deltagande Hökönborna – hänger numera en oro i luften.

Bakgrunden är kommunens förslag till barn- och utbildningsnämnden – att spara pengar genom att avsluta hyresavtalen för verksamheter i fyra av kommunens fastigheter, varav en är Hököns skola.

Som det ser ut nu betalar Hököns intresseförening ingen hyra för lokalen – i utbyte tar de hand om skötseln av den, såväl ute som inne.

Intresseföreningens ordförande Ingela Carlsson och Siv Molin som flyttade till Hökön för lite drygt ett år sedan och snabbt fann gemenskap i byn via föreningen.
Intresseföreningens ordförande Ingela Carlsson och Siv Molin som flyttade till Hökön för lite drygt ett år sedan och snabbt fann gemenskap i byn via föreningen.Foto: Karl Ljungberg

Föreningen bedriver all sin ideella verksamhet, med hela byn som målgrupp, från skolan. Allt i från tipsrundor, fotokvällar, HLR-utbildningar, valborgsfiranden, musikuppträdanden, teaterföreställningar, allsång och loppisar till medicinsk yoga.

– Vi är navet för det som händer här i byn, säger Ewa Sunesson.

– Det är det enda vi har här, säger Ingela Carlsson.

– Det är ju därför Hökön har en så stark sammanhållning, för att människor träffas, tillägger Solveig Palm, en veteran och tidigare styrelsemedlem i Hököns intresseförening.

Exakt hur lokalens framtid ser ut är ännu oklart. Nämnden beslutade under sitt senaste sammanträde att förvaltningen omgående skulle ”inleda dialog med Hököns intresseförening, samt övriga berörda förvaltningar om framtida lokaluthyrning i Hökön”. Några samtal hade på tisdagen ännu inte inletts.
Exakt hur lokalens framtid ser ut är ännu oklart. Nämnden beslutade under sitt senaste sammanträde att förvaltningen omgående skulle ”inleda dialog med Hököns intresseförening, samt övriga berörda förvaltningar om framtida lokaluthyrning i Hökön”. Några samtal hade på tisdagen ännu inte inletts.Foto: Karl Ljungberg

Hon anser att en uppsägning av hyresavtalet skulle vara förödande för deras verksamhet.

Annons

– Tar kommunen den här lokalen så finns inget alternativ i den här byn, det finns ingen möjlighet för oss att fortsätta verksamheten. Allt vi har berättat om försvinner över en natt.

– Det är en väldigt viktig förening, som fyller många av de funktionerna som en kommun annars gör. Ensamheten ute på landsbygden orsakar, bortsett från all personlig tragik, stora kostnader för kommuner. Men här kan vi få dem att komma hit på en onsdagskväll och träffa och prata med andra.

”Vi vill inte bara gnälla, vi vill bara visa på möjligheterna”
Solveig Palm

Enligt kommunen kostar fastigheten 173 000 kronor om året i internhyra. Utöver lokalen tar intresseföreningen inte emot något stöd från kommunen.

"Det blir ett fokus att spara på idiotiska saker, det är så det funkar man bara tänker på det här budgetåret. Man kan inte bara tänka på underskottet, utan måste också på framtida intäkter”, säger Siv Molin.
"Det blir ett fokus att spara på idiotiska saker, det är så det funkar man bara tänker på det här budgetåret. Man kan inte bara tänka på underskottet, utan måste också på framtida intäkter”, säger Siv Molin.Foto: Karl Ljungberg

De vill att kommunen inte bara ska se på kostnaden som en utgift – utan som en investering för framtiden.

– De räknar 173 000 kronor som en stor peng, men de måste tänka på vad som finns i den andra vågskålen, så oändligt mycket mer, säger Solveig Palm.

Hon och de andra upplever alla att Hökön är en eftersatt ort av kommunen och de känner sig som invånare förbisedda – men det är inte där de vill lägga fokus.

Solveig Palm, Ewa Sunesson, Ingela Carlsson och Siv Molin framför föreningens anslagstavla. ”Kommunen borde se det positiva i att folk engagerar sig, inte att det är en kostnad”, säger Solveig Palm.
Solveig Palm, Ewa Sunesson, Ingela Carlsson och Siv Molin framför föreningens anslagstavla. ”Kommunen borde se det positiva i att folk engagerar sig, inte att det är en kostnad”, säger Solveig Palm.Foto: Karl Ljungberg

– Vi vill inte bara gnälla, vi vill bara visa på möjligheterna att om service, skola och allt fungerar här uppe – så finns det möjligheter att skattebetalare flyttar in och bidrar med pengar till Osby kommun, säger Solveig Palm.

På anslagstavlan hänger tidningsartiklar om kommunens sparförslag, och i förslagslådan finns en namninsamling med rubriken ”Mot besparingar i Hökön”.
På anslagstavlan hänger tidningsartiklar om kommunens sparförslag, och i förslagslådan finns en namninsamling med rubriken ”Mot besparingar i Hökön”.Foto: Karl Ljungberg

Hon berättar att det pågår en generationsväxling i byn där många äldre flyttar ut till enklare boenden – och att nya unga barnfamiljer kommer in.

– Det visar ju att trots vi i många fall känner oss styvmoderligt behandlade här i utkanten av Osby kommun, så flyttar det in familjer. Folk utifrån som etablerar sig här och kommer in i samhället. Vi kämpar på, vi vägrar att dö.

”Jag tycker det sunda förnuftet ska råda, ska vi verkligen behöva åka ner och demonstrera?” svarar Solveig Palm på frågan om de kommer demonstrera, som de gjorde 1973.
”Jag tycker det sunda förnuftet ska råda, ska vi verkligen behöva åka ner och demonstrera?” svarar Solveig Palm på frågan om de kommer demonstrera, som de gjorde 1973.Foto: Karl Ljungberg

Här saknas innehåll

Karl LjungbergSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons