Annons

Kommunstyrelsen tar över: ”Behövs krafttag för att komma tillrätta med ekonomin”

Att barn- och utbildningsnämnden lagts ner har inget att göra med ett bristande förtroende för nämndens ordförande, hävdar representanter för Treklövern.
– Det tror jag inte någon går på eller köper, säger oppositionsrådet Daniel Landin (S).
Osby • Publicerad 8 maj 2023
Osby kommunfullmäktige beslutade att lösa upp barn- och utbildningsnämnden den 3 maj 2023.
Osby kommunfullmäktige beslutade att lösa upp barn- och utbildningsnämnden den 3 maj 2023.Foto: Marcus Enochsson

Beslutet att lägga ner barn- och utbildningsnämnden har väckt reaktioner, bland annat från statsvetaren Anders Sannerstedt. Han kommenterar att det varit ”snabba ryck”.

Kommunstyrelsens ordförande Niklas Larsson (C) delar inte uppfattningen om att det gått otillbörligt fort. Han säger att detta är en fråga som diskuterats inom Treklövern (Centerpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna) under hela våren.

Annons

– Vi hade det uppe i kommunstyrelsens arbetsutskott [KSAU, reds. anm.] i april.

Kommunstyrelsens ordförande Niklas Larsson (C) uppger att frågan om nedläggning av BUN diskuterats tidigare under våren.
Kommunstyrelsens ordförande Niklas Larsson (C) uppger att frågan om nedläggning av BUN diskuterats tidigare under våren.Foto: Lasse Ottosson

För att lägga ner en facknämnd krävs ett beslut i kommunfullmäktige. Nästa ordinarie fullmäktigesammanträde är dock inte förrän den 19 juni.

– Det är långt till juni. Vi kallade därför till ett extra fullmäktige så det inte skulle bli ett stort glapp mellan det att kommunstyrelsen tar ett beslut den 3 maj och att det kan verkställas i kommunfullmäktige, förklarar Niklas Larsson.

Fredrik Persson (M) beskriver syftet med beslutet som en väg mot ett närmare samarbete med barn- och utbildningsförvaltningen.

– De har inte tagit några direkta politiska beslut på besparingar i BUN. Förhoppningen är att vi kan få ett närmare samarbete med förvaltningen och titta på de förslag som förvaltningen lägger fram, och komma inom budgetramen så fort som möjligt, säger han.

Fredrik Persson (M), ledamot i kommunstyrelsen, upplever inga samarbetsproblem inom Treklövern.
Fredrik Persson (M), ledamot i kommunstyrelsen, upplever inga samarbetsproblem inom Treklövern.Foto: Marcus Enochsson

Varför har BUN inte lyckats ta de beslut som ni menar de hade behövt ta?

– Det är inget som jag uttalar mig om direkt, varför vi inte kunnat ta de besluten i BUN, svarar Fredrik Persson.

Carl-Magnus Nilsson (M) tror att kommunstyrelsen bättre kan göra vad som nu behöver göras.

– Niklas [Larsson, reds. anm.] har förklarat det ekonomiska läget. Det behövs tas till mer krafttag för att komma tillrätta med ekonomin. Då menar vi, precis som Niklas sagt, att möjligheterna är större om verksamheten ligger under kommunstyrelsen, kommenterar Nilsson.

”Det handlar inte om Lars-Anton som person överhuvudtaget. Det finns inga personliga grejor här, varken till Lars-Anton eller någon annan i BUN.”
Carl-Magnus Nilsson (M), ledamot i kommunstyrelsen

Statsvetaren Anders Sannerstedt tolkar situationen i Osby kommun som resultatet av någon sorts intern konflikt.

Annons

Oppositionsrådet Daniel Landin (S) går på samma linje som Anders Sannerstedt.

Landins bild är att partigrupperna inom Treklövern varit överens om vilka beslut som behöver fattas, men sedan har utfallet likväl blivit något annat.

– Jag uppfattar att mycket handlar om BUN:s ordförande Lars-Anton Ivarsson och Treklövern i stort. Det har väl skiftat under tiden, men det har landat i att det blivit många oenigheter mellan Lars-Anton och övriga Treklövern, säger Daniel Landin.

Varken moderaten Fredrik Persson eller partikamraten Carl-Magnus Nilsson delar denna uppfattning.

– Jag skulle inte säga att vi har något samarbetsproblem i Treklövern. Och nej, jag skulle inte säga att vi har ett misstroende till nämnden, utan det har varit en diskussion om helheten så vi kommer tillrätta med ekonomin, säger Fredrik Persson.

Carl-Magnus Nilsson är tydlig:

– Det handlar inte om Lars-Anton som person överhuvudtaget. Det finns inga personliga grejor här, varken till Lars-Anton eller någon annan i BUN.

Det finns överhuvudtaget inga personliga konflikter i detta, menar Carl-Magnus Nilsson (M).
Det finns överhuvudtaget inga personliga konflikter i detta, menar Carl-Magnus Nilsson (M).Foto: Marcus Enochsson

Niklas Larsson avfärdar också dåligt-samarbete-tesen.

– Det handlar inte om en person, utan om nämnden som helhet. Vi har sett från Treklöverns håll att detta var en väg för att kunna komma vidare framåt i den ekonomiska situation vi har.

Daniel Landin köper dock inte detta.

Annons

– Det är klart att Treklövern gärna vill göra allt för att inte en konflikt ska komma i offentlighetens ljus. Men det tror jag inte någon går på eller köper, att det bara skulle handla om att ”vi kommer ha lättare att ta beslut i kommunstyrelsen än i nämnden”.

Daniel Landin (S) tycker att Lars-Anton Ivarsson (M) blivit oschysst behandlad.
Daniel Landin (S) tycker att Lars-Anton Ivarsson (M) blivit oschysst behandlad.Foto: Mikael Persson

Daniel Landin har redan förra mandatperioden uppfattat ett bristande förtroende för Lars-Anton Ivarsson som ordförande för barn- och utbildningsnämnden.

– Jag tycker inte det är schysst mot Lars-Anton – om man inte känner att det finns förtroende för honom – att man sätter honom som ordförande ändå, och några månader senare är det i praktiken honom man avsätter, kommenterar Landin.

Kb/NSk har sökt Lars-Anton Ivarsson (M) för en kommentar, men utan framgång.

Alla beslut i fullmäktige kan överklagas. Det tror dock inte Daniel Landin blir aktuellt i det här fallet.

– Jag vet inte på vilka grunder det skulle vara i det här fallet. Man är fri att organisera sin verksamhet som man vill, så länge man följer kommunallagen.

Han tror dock inte att vägen framåt är spikrak.

– Skulle jag göra en egen risk- och konsekvensanalys så ser jag att det blir ganska stort och mycket som ska hanteras av kommunstyrelsen nu, och det kommer kräva sina män och kvinnor, avslutar Daniel Landin.

Marcus EnochssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons