Annons

Lärarna kritiska till nedläggningshotet – risk att ”skoltrötta” blir ”hemmasittare”

Lärare på Ekbackeskolan varnar för hemmasittande elever och ökade kostnader, om förslaget att lägga ner tre av kommunens yrkesprogram blir verklighet.
Osby • Publicerad 24 februari 2023
Ekbackeskolan uppvisar väldigt goda resultat, menar lärarna i sin skrivelse.
Ekbackeskolan uppvisar väldigt goda resultat, menar lärarna i sin skrivelse.Foto: Susanne Gäre

Förslaget om att lägga ner tre yrkesprogram på Ekbackeskolan har fått berörda lärare att reagera. De har skickat en skrivelse till samtliga ledamöter i barn- och utbildningsnämnden och kommunstyrelsen. Anette Lundqvist, som själv är gymnasielärare, har undertecknat brevet.

Lärarna ställer sig kritiska till att lägga ner de nu hotade yrkesprogrammen och på så vis minska utbudet. Programmen i det aktuella nedläggningsförslaget är barn- och fritids, hotell- och turism samt försäljning- och service. Att lägga ner dessa program ”skulle undergräva den mycket fina verksamhet som idag finns på skolan” skriver lärarna.

Annons

De framhåller att från och med maj i år kommer alla yrkeslärare på skolan ha lärarlegitimation, vilket endast hälften av alla yrkeslärare i landet hade för två år sedan. 92,2 procent av Ekbackeskolans når examen – vilket är 12,3 procentenheter fler än rikssnittet. ”Ekbackeskolan sticker alltså ut både vad gäller måluppfyllelse och utbildning hos personal” menar lärarna i sin skrivelse.

”Risken är att de eleverna istället blir hemmasittare och inte tillägnar sig någon utbildning alls.”
Ur skrivelse från lärare på Ekbackeskolan

Många elever som söker sig till yrkesprogrammen är ”skoltrötta” skriver lärarna. De hävdar att dessa elever saknar motivationen att ta sig till en annan kommun för att gå i skola. ”Risken är att de eleverna istället blir hemmasittare och inte tillägnar sig någon utbildning alls” varnar lärarna.

Ett resonemang kring så kallad interkommunal ersättning förs i brevet. [Detta är den ersättning som en kommun betalar till en annan när en elev går i skola på annan ort, reds. anm.] ”Den interkommunala kostnaden för Osbyelever som söker sig till andra kommuner bör överstiga besparingen ni letar efter” skriver lärarna.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Lars-Anton Ivarsson (M) håller med om detta.

– Det resonemanget är helt korrekt. Och det är någonting vi måste jämföra och titta på. Kommunen har en kostnad för våra ungdomar oavsett om de går i vår egen eller en annan kommun, säger han.

Lars-Anton Ivarsson (M) är barn- och utbildningsnämndens ordförande.
Lars-Anton Ivarsson (M) är barn- och utbildningsnämndens ordförande.Foto: Marcus Enochsson

Hur ser du på förslaget att lägga ner de tre yrkesprogrammen?

– Från Moderaterna ser vi att det är rimligt att Osby kommun har en gymnasieskola med cirka 450 elever, och med en god blandning av högskoleförberedande och praktiska program. Det är ökade barnkullar och sökbilden ser väldigt bra ut. Så det är givetvis något vi måste ha med oss när vi ska diskutera det här förslaget. Ekbackeskolan är också en skola som har bland de bästa resultaten i Skåne, svarar Lars-Anton Ivarsson.

Med tanke på skolans goda resultat, är det verkligen bra att skära här?

– Förvaltningen ska plocka fram förslag till beslut, sedan får vi ta ställning till dessa. Men vi tittar givetvis på all vår verksamhet. Det är inte säkert att det blir just här vi beslutar om förändring, men i en sådan här genomlysning som vi gör nu kommer allt upp på bordet.

Marcus EnochssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons