Annons

Lärarna om nedläggningshotet: ”Känns som en akutåtgärd”

En känsla av att ekvationen inte går ihop präglar de programansvariga lärarna på yrkesprogrammen, som nu är nedläggningshotade.
Historiskt bra söktryck och stor efterfrågan på arbetsmarknaden rimmar illa med att stänga ned, menar lärarna.
Osby • Publicerad 28 februari 2023
Under tisdagen 28 februari ska nedläggningsförslaget diskuteras. Från vänster: Martina Ranvert, Lovisa Holmqvist, Tonette Berntsson, Emanuel Göransson och Anette Lundqvist.
Under tisdagen 28 februari ska nedläggningsförslaget diskuteras. Från vänster: Martina Ranvert, Lovisa Holmqvist, Tonette Berntsson, Emanuel Göransson och Anette Lundqvist.Foto: Lasse Ottosson

– Vi kände oss förvirrade.

Det säger Tonette Berntsson, programansvarig på Ekbackeskolans försäljnings- och serviceprogram, om beskedet att en nedläggning kan bli aktuell.

Annons

Martina Ranvert är programansvarig på hotell- och turismprogrammet.

– Jag hade en konstig magkänsla. På mässor är det många som varit intresserade av våra program. Vi hör hela tiden hur vi behöver yrkeseleverna. De är anställningsbara, säger hon.

– När ungdomarna är på praktik får vi höra från handledarna att de är väldigt bra, tillägger Tonette Berntsson.

– Det här känns som en akutåtgärd för att spara pengar som man inte riktigt tänkt igenom. Det är sorgset och förvirrat, säger Martina Ranvert.

Här saknas innehåll

Anette Lundqvist, som är programansvarig på barn- och fritidsprogrammet, påpekar att även om kommunen försöker spara så finns det kostnader som inte går att förringa.

– I förlängningen innebär det här förslaget att det blir ungefär 100 elever färre på skolan. Elever från Osby kommun behöver då gå i skola någon annanstans och där är en kostnad i det också, säger Lundqvist.

Lovisa Holmqvist, 18, och Emanuel Göransson, 18, går sitt tredje år på barn- och fritidsprogrammet. Båda två är väldigt nöjda med sitt gymnasieval.

Lovisa Holmqvist, 18, vill studera vidare till förskolelärare efter gymnasiet.
Lovisa Holmqvist, 18, vill studera vidare till förskolelärare efter gymnasiet.Foto: Lasse Ottosson

– Jag har alltid vetat att jag vill arbeta med människor. På yrkesprogrammen får man pendla mellan teori och praktik. Det är så mycket vi har fått med oss som gör mig tacksam för alltid. Jag har tagit ett jättekliv under min tid här, säger Lovisa Holmqvist.

– Jag valde barn- och fritid för att också kunna gå fotbollslinjen [elever på yrkesprogrammen har möjlighet att lägga till en idrottsinriktning, reds. anm.]. En del elever har valt de här programmen tack vare sportprofilen, och det är ju inte säkert att den möjligheten finns kvar om de tre programmen läggs ned. Då tappar man elever, säger Emanuel Göransson.

Emanuel Göransson, 18, håller på att ta licens som personlig tränare – en möjlighet som erbjuds just nu på Ekbackeskolan.
Emanuel Göransson, 18, håller på att ta licens som personlig tränare – en möjlighet som erbjuds just nu på Ekbackeskolan.Foto: Lasse Ottosson

Både Lovisa och Emanuel uppskattar gemenskapen som finns på skolan.

Annons

– Jag känner en trygghet på den här skolan för att den inte är så stor, men samtidigt är den inte för liten heller. Det är en stor gemenskap mellan olika program också, säger Lovisa Holmqvist.

Ekbackeskolan erbjuder fem yrkesprogram. Tre av dessa är nedläggningshotade.
Ekbackeskolan erbjuder fem yrkesprogram. Tre av dessa är nedläggningshotade.Foto: Lasse Ottosson

Ett minskat programutbud, och därmed färre elever, tror lärarna får negativa konsekvenser för skolans anseende.

– För att skolan ska vara attraktiv krävs ett brett utbud av program. Det finns ”kompissök”, till exempel om man har en kompis som vill gå samhälle men själv vill man gå ett yrkesprogram. Då är det en fördel att ha en skola som har en mix av olika program, säger Martina Ranvert.

Hon menar att skolan inte ska vara alltför stor, men den får inte vara för liten heller.

– Nu ligger vi på strax över 400 elever och då har man möjlighet att hitta många kompisar här, säger Ranvert.

Både lärare och elever har svårt att förstå att ett nedläggningsförslag finns på bordet.
Både lärare och elever har svårt att förstå att ett nedläggningsförslag finns på bordet.Foto: Lasse Ottosson

Förslaget om nedläggning av de tre yrkesprogrammen barn- och fritid, hotell- och turism samt försäljning- och service tas upp på tisdagen den 28 februari, när barn- och utbildningsnämnden sammanträder.

Här saknas innehåll

Marcus EnochssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons