Annons

Oppositionen vill undvika ekonomisk tvärnit – hoppas på ljusare tider på sikt

Oppositionens budgetförslag prioriterar skola, vård och omsorg.
– Vi vill värna om de yngsta och de äldsta så mycket det bara går, säger Daniel Landin (S).
Han kommenterar också det faktum att Osbys unga är bäst i Sverige på att simma och att åka skridsko – på grund av avsaknad av vanlig idrottshall.
Osby • Publicerad 24 november 2022
Daniel Landin (S), oppositionsråd i Osby kommun.
Daniel Landin (S), oppositionsråd i Osby kommun.Foto: Mikael Persson

På måndag, den 28 november, ska Osby kommunfullmäktige behandla kommunens budget inför kommande år. Kommunstyrelsen har presenterat sin version medan Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har lagt fram ett eget förslag.

– För oss är det absolut viktigaste att hålla igen på neddragningar under 2023, och därmed ge nämnderna och verksamheterna möjligheter att effektivisera på det smartaste sättet i en oerhört tuff verklighet, säger oppositionsrådet Daniel Landin (S).

Annons

Både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet är överens om att kommunens kostnader måste minska på sikt med 36 miljoner kronor. Det är emellertid vägen dit som det råder delade meningar om, mellan Centerpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna å ena sidan och Socialdemokraterna och Vänsterpartiet å den andra.

Landin (S) menar att det är riskfyllt att gå alltför hastigt tillväga.

Istället för att skära ned i budgeten med 36 miljoner under ett år, vill därför Socialdemokraterna och Vänsterpartiet lägga ut samma nedskärning på två år istället. Då skär man bara ner med 18 miljoner under 2023.

– Vi hoppas att nämnderna och verksamheterna ska kunna göra kostnadsanpassningar, och hinna göra det med större eftertänksamhet så man inte riskerar att ta bort sådant som kommer kosta oss mer ekonomiskt och som kommer drabba kommuninvånare mycket tuffare. Vi tänker framför allt på de yngsta kommuninvånarna, och på de äldsta, som vi vill värna så mycket det bara går, säger Daniel Landin (S).

Om oppositionens kommunbudget vinner gehör blir det alltså en neddragning, men eftersom den sker på två år istället för ett år blir inbromsningen inte lika kraftig. Landin (S) hoppas också på en ekonomisk ljusning på längre sikt.

”Vi förstår också att läget är tufft, men vi ser det ändå som realistiskt att få igång dessa stora projekt. De skapar arbetstillfällen i kommunen och det ser vi som positivt.”
Daniel Landin (S), oppositionsråd

Oppositionens budget prioriterar skola, vård och omsorg. Två stora projekt som Socialdemokraterna och Vänsterpartiet särskilt vill lyfta är nybyggnationen av grundskolor i Killeberg och i Lönsboda.

– Killebergsskolan är vi överens om, den har Treklövern också med i sitt förslag, men vi ser att det inte räcker. Vi måste även prioritera Örkenedskolan. Just nu står vi med dyra tillfälliga lösningar, såsom paviljonger, och har höga driftkostnader och undermåliga undervisningslokaler, kommenterar Daniel Landin (S).

Örkenedskolan har varit på tapeten länge och Landin (S) menar att det är tid att agera.

– Det kommer kosta mycket att bygga, men det kostar oss också väldigt mycket pengar att inte bygga. Inte minst för de elever och personal som befinner sig i dessa undermåliga lokaler som det är i nuläget, säger han.

Att dra ut på skolbyggnadsprojekten i Killeberg och Lönsboda medför risker, inte minst med att saker blir allt dyrare med tiden, påpekar Daniel Landin (S).

Annons

– Vi förstår också att läget är tufft, men vi ser det ändå som realistiskt att få igång dessa stora projekt. De skapar arbetstillfällen i kommunen och det ser vi som positivt, fortsätter han.

Att våga investera är ett sätt att dämpa effekterna av en stundande lågkonjunktur, eftersom det håller nere arbetslösheten och gynnar företagen, och därmed också människorna som bor här, resonerar Landin (S).

Utöver skolorna är behovet av en ny idrottshall något som oppositionen vill markera i sitt budgetförslag.

– Vi har ett jättestort behov av detta i våra skolor. Både i grund- och gymnasieskolan saknas tillgång till en idrottshall i Osby tätort. Vi lägger väldigt mycket undervisningstid i ishallen, säger Daniel Landin (S).

Han påpekar att det inte finns några krav på skridskokunnighet i läroplanen, varför det då blir lite oproportionerligt att ha så mycket ishallstid för eleverna.

Det läggs också många timmar i simhallen.

– Det finns ju en anledning till att Osby alltid har eleverna med högst simkunnighet i hela Sverige, och det beror på bristen på idrottshall. Det är ju positivt på ett sätt, men våra barn spenderar långt mycket mer tid i simhallen än vad läroplanen kräver, säger Daniel Landin (S).

Marcus EnochssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons