Annons

Osby Sport Academy kan läggas ned – Sandra, 18: ”Fruktansvärt”

Wilma Carlsson, 17 och Sandra Rådqvist, 18, valde Ekbackeskolan just för att de skulle få tillfälle att kombinera plugget med sin favoritidrott, fotboll.
Men nu hotas Osby Sport Academy att läggas ned, liksom tre gymnasieprogram.
– Det är fruktansvärt, säger Sandra Rådqvist.
Osby • Publicerad 15 september 2023
Wilma Carlsson och Sandra Rådqvist valde båda Ekbackeskolan tack vare idrottsinriktningen, men nu föreslås den läggas ned.
Wilma Carlsson och Sandra Rådqvist valde båda Ekbackeskolan tack vare idrottsinriktningen, men nu föreslås den läggas ned.Foto: Jonas Lundin

– Vi lär oss väldigt mycket här och det blir lättare att kunna koncentrera sig på lektionerna bland annat. Man tar med sig det man lär sig här till sitt lag också, säger Sandra Rådqvist, som tillsammans med sin kompisar precis avslutat fredagens fotbollsträning i strålande sol.

Hon är en av eleverna som går Idrott och hälsa specialisering fotboll på Ekbackeskolan, Osby Sport Academy (OSA). Eleverna som väljer OSA får möjlighet att kombinera sina gymnasiestudier med en individanpassad träning på skoltid och hjälp med rehab (en till sex träningar per vecka). Just nu erbjuds det i idrotterna fotboll och simning (hockey är på paus).

Fakta

Förslaget

Programmen barn- och fritid, vård- och omsorg och hotell- och turism på Ekbackeskolan föreslås läggas ned från och med läsåret 2024/2025. (Elever som idag går programmen får gå kvar men det sker inget nytt intag.)

Samtliga inriktningar på individuellt program förläggs på Ekbackeskolan.

Kontraktet med B Innovation avslutas.

Den 4 oktober tar kommunstyrelsen beslut om förslaget.

Bakgrunden är främst besparingar. Barn- och utbildningsförvaltningen måste spara in cirka 30 miljoner kronor under år 2023.

De program som föreslås vara kvar på Ekbackeskolan är industriteknik, försäljning och service, ekonomiprogrammet, samhällsprogrammet, naturvetenskapligt program och tekniskt program.

Annons

Nu hotas OSA att läggas ned från och med nästa läsår (det vill säga inget nytt intag).

– Det är jättedåligt, säger Wilma Carlsson.

– Vi har blivit som en familj här. Alla ses, har kul och skrattar ihop, det är blandat både killar och tjejer, säger Sandra Rådqvist.

– Det är inga konflikter och det är alltid kul att komma hit, säger Wilma Carlsson.

Båda pluggar på barn- och fritidsprogrammet, som det också finns förslag att spara bort, liksom programmen vård- och omsorg och hotell och turism. De valde Ekbackeskolan för att kunna utveckla sig inom sin idrott, fotbollen.

– När man väljer att lägga ner förlorar man väldigt många elever. Hela kommunen kommer förlora på det till slut, säger Sandra Rådqvist.

”Risken är att de (ungdomarna) slutar med sin idrott och då tappar föreningslivet och folkhälsan också”, säger Johanna Bergman som driver B Innovation med Niclas Blomqvist (till vänster) här med instruktörerna David Bergqvist och Benny Johansson.
”Risken är att de (ungdomarna) slutar med sin idrott och då tappar föreningslivet och folkhälsan också”, säger Johanna Bergman som driver B Innovation med Niclas Blomqvist (till vänster) här med instruktörerna David Bergqvist och Benny Johansson.Foto: Jonas Lundin

Det är Osby kommun som äger själva verksamheten Osby Sport Academy, på avtal med företaget B Innovation. Det är det avtalet som nu föreslås sägas upp.

– Det är jättetråkigt för ungdomarna, säger Niclas Blomqvist, som driver B Innovation tillsammans med Johanna Bergman.

När verksamheten började för några år sedan var det tio elever. Nu har de cirka 70 elever, varav 19 pendlar in från andra kommuner.

”Det är en förlust för samhället, skolan och individen.”
Johanna Bergman

– Vi kan ta hockeyn som exempel. Nästa år har Osby IK femton stycken 08:or. De hade varit sökbara elever till en idrottsinriktning på Ekbackeskolan. Vad händer med dem? Fotbollen likaså. Det kommer stora kullar nu födda 09, 10, 11, bara i vår kommun. Det ser säkert likadant ut i grannkommunerna. Och då väljer Osby kommun, när vi har byggt upp det från tio till 70 elever, att plocka bort det, säger Niclas Blomqvist.

Annons

– Om inte nästan 600 procents ökning räcker, vad hade då räckt?

Att lägga ned OSA gör att det blir ännu svårare för ungdomar att få utöva sin idrott kombinerat med gymnasiet, menar de. De ungdomarna är ofta hänvisade till så kallade selekterade verksamheter, som riksidrottsgymnasium (RIG) och nationellt godkända idrottsutbildningar (NIU).

– Det är många som inte kommer in på de nationella idrottsutbildningarna, det är de som kommer hit. Vart tar de vägen istället?, frågar sig Benny Johansson, instruktör och fotbollstränare.

– Risken är att de slutar med sin idrott och då tappar föreningslivet och folkhälsan också, säger Johanna Bergman.

Den 27 september bjuder B innovation in allmänhet, politiker, tjänstemän, föreningsliv och näringsliv till en öppen träff i samband med en träning.

– De som tar besluten har inte besökt verksamheten. Det är ett sätt att bjuda in och visa att här finns det tillfälle att prata med oss och ungdomarna och skapa en bild. Vi tror på dialog, säger Johanna Bergman.

Hur skulle ni sammanfatta det om OSA försvann?

– Det är en förlust för samhället, skolan och individen, säger Johanna Bergman.

”Det finns många ungdomar som vill satsa på fotboll. Skolan kommer att tappa elever” säger Edi Tahiri (till höger). Här tillsammans med Belal Hawa.
”Det finns många ungdomar som vill satsa på fotboll. Skolan kommer att tappa elever” säger Edi Tahiri (till höger). Här tillsammans med Belal Hawa.Foto: Jonas Lundin
Jonas LundinSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons