Annons

Sparförslag: Tre av fyra heltidsanställda brandmän i Osby kan sägas upp

Tre av de fyra heltidsanställda på räddningstjänsten i Osby kan sägas upp.
– Det är ett förslag vi tittar på. Men ingenting är bestämt än, säger räddningschef Johan Wendt.
Osby • Publicerad 14 september 2023 • Uppdaterad 19 september 2023

Räddningschef Johan Wendt har fått i uppdrag av politikerna att ta fram ett förslag på hur 2,5 miljoner kronor ska kunna sparas in på räddningstjänsten nästa år.

Johan Wendt, räddningschef i Osby och Hässleholm har fått i uppdrag att ta fram förslag för hur räddningstjänsten i Osby skulle kunna spara 2,5 miljoner kronor nästa år. Ett förslag som dryftas just nu är att gå ner från fyra till en heltidsanställd.Foto: Simon Rehnström

Stämmer det att det finns ett förslag på att spara in tre av de fyra heltidsanställda på räddningstjänsten i Osby?

Annons

– Ja, det stämmer. Det är det förslag som vi tittar på just nu. Vi har haft några inledande MBL-förhandlingar med facket, säger Johan Wendt som jobbar med att utreda vilka konsekvenser ett sådant förslag skulle få om det genomförs.

– Heltidarna i Osby är de som servar deltidsbrandmännen och förbereder övningar. De utbildar också övrig kommunpersonal i brandskydd. Dessutom ligger de i beredskap efter jobbet, säger Johan Wendt.

”Vi kommer inte kunna utföra alla arbetsmoment samtidigt och lika snabbt under våra insatser.”
Johan Wendt, räddningschef i Osby och Hässleholm

Vad händer då om de går från fyra till bara en tjänst?

– Kvaliteten kan bli lidande. Vi kommer inte kunna utföra alla arbetsmoment samtidigt och lika snabbt under våra insatser. Exempelvis kan vi få välja mellan att först gå in med rökdykare eller att se till att ett höjdfordon kommer på plats, säger Johan Wendt.

Behöver Osbyborna vara oroliga för att brandskyddet blir sämre?

– Nej, de kan vara trygga. Det finns en lägstanivå som vi aldrig kan passera, säger Johan Wendt och berättar att det är lag på att verksamheten måste hålla en viss nivå. Man kan alltså inte kompromissa hur mycket som helst.

Deltidsbrandmän är män och kvinnor som är beredda att lämna sitt vanliga jobb för att rycka ut på räddningsinsatser. I Osby och andra kommuner råder det ständigt brist på deltidsbrandmän.

Kan det bli svårt att behålla de deltidsbrandmän ni har om det här förslaget genomförs?

– Den risken finns. Men jag hoppas att det inte blir så, säger Johan Wendt.

Uppdraget att dra ner på räddningstjänst är inget Johan Wendt tycker är roligt. Men han kan förstå att det behöver göras.

Annons

– Att tumma på kvaliteten är det sista jag vill göra. Osby har en fantastisk räddningstjänst med stort driv och mycket engagemang från de anställda. Samtidigt förstår jag politikerna som måste få ekonomin att räcka till allt. Mitt uppdrag är nu att ta fram så bra underlag som möjligt så att politikerna kan fatta kloka beslut, säger Johan Wendt.

Lotte Melin (C) menar att Osby räddningstjänst är dyrare än andra räddningstjänster i jämförbara kommuner.Foto: Agnes Malteson

Lotte Melin (C) är kommunstyrelsens ordförande och kan svara på varför räddningstjänsten måste spara så mycket som 2,5 miljoner kronor nästa år.

– Någonstans måste vi spara. Vi har sett att Osbys räddningstjänst är dyrare i jämförelse med andra jämförbara kommuner som liknar Osby. Vi ligger långt över. Även om vi nu sparar 2,5 miljoner nästa år så kommer vi fortfarande ligger över andra kommuner, men inte lika mycket, säger Lotte Melin (C).

Förslaget ska vara klart att ta upp i kommunstyrelsens arbetsutskott i mitten av oktober och i kommunstyrelsen i början av november.

Katarina BexellSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons