Annons

Tre yrkesprogram föreslås läggas ned: ”Ytterst tråkigt”

Barn- och utbildningsnämnden har ett nytt förslag att diskutera på tisdag: att lägga ner tre yrkesprogram på Ekbackeskolan.
– Det betyder inte att det blir ett beslut om detta, understryker Åsa Hallén Olofsson.
Osby • Publicerad 24 februari 2023 • Uppdaterad 28 februari 2023
De berörda gymnasieprogrammen erbjuds i dagsläget på Ekbackeskolan i Osby.
De berörda gymnasieprogrammen erbjuds i dagsläget på Ekbackeskolan i Osby.Foto: Helén Fingalsson

Barn- och utbildningsnämnden måste fortsätta spara pengar. På tisdag ska nämnden bland annat diskutera gymnasieskolans framtid.

Ett förslag om att lägga ner tre program ligger på bordet. De berörda programmen är hotell- och turism, försäljning- och service samt barn- och fritids och ges i nuläget på Ekbackeskolan.

Annons

– Jag vill trycka på att det här är ett förslag. Vi vet inte vad som händer och det betyder inte att det blir ett beslut om detta, påpekar Åsa Hallén Olofsson, chef på barn- och utbildningsförvaltningen.

Hennes uppdrag är att se till att kommunens skolor och fritidsverksamheter håller sig inom de budgetramar som politikerna fastställer. Därför är hon tvungen att ta fram förslag på hur förvaltningen ska få kronorna att räcka till.

– Det är ytterst tråkigt att vecka efter vecka komma med förslag på besparingar. Det är situationen som vi är i nu, konstaterar Hallén Olofsson.

Åsa Hallén Olofsson, chef för barn- och utbildningsförvaltningen i Osby, tycker det är tråkigt att komma med förslag på besparingar.
Åsa Hallén Olofsson, chef för barn- och utbildningsförvaltningen i Osby, tycker det är tråkigt att komma med förslag på besparingar.Foto: Katarina Bexell

Varför är just de här gymnasieprogrammen angivna i det aktuella förslaget?

– Det handlar om att yrkesprogram generellt är lite dyrare att bedriva än andra program, svarar Åsa Hallén Olofsson.

”Vi får se vilken riktning som barn- och utbildningsnämnden har tänkt gällande gymnasieskolor. Jag har inte så mycket mer att säga.”
Åsa Hallén Olofsson, chef för barn- och utbildningsförvaltningen

I kallelsen till nämndens sammanträde på tisdag skriver Annika H. Lundh, områdeschef för grundskola och gymnasieskola, att besparingen som det här förslaget skulle ge – om det verkställs – är 5 250 000 kronor. Efter tre år skulle elevantalet minska med 85-90 ungdomar.

Hon skriver också att om programmen finns kvar, och man istället måste spara på andra sätt, så blir man tvungen att säga upp personal – ”vilket innebär att vi inte kan undervisa i nödvändiga ämnen”.

I barnkonsekvensanalysen till förslaget skriver Åsa Hallén Olofsson att ”ur elevperspektiv är neddragningar i programutbud inte att föredra”. Hon varnar också för att ”elever på grund av större grupper och mindre personalresurser kommer att ha svårare att nå sina mål och ta examen”.

– Vi får se vilken riktning som barn- och utbildningsnämnden har tänkt gällande gymnasieskolor. Jag har inte så mycket mer att säga, avslutar Åsa Hallén Olofsson.

Marcus EnochssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons