Annons

Treklöverns budget vann: ”Vi ser stor anledning till återhållsamhet för att få ett nollresultat”

Hårdast budget lade Sverigedemokraterna fram på måndagskvällen när kommunfullmäktige sammanträdde.
Treklövern ville också dra i handbromsen, medan Socialdemokraterna och Vänsterpartiet endast ville växla ner, för att kunna värna om de sköraste.
Efter votering blev det Treklöverns budget som vann gehör. Därmed är det också officiellt att det inte blir någon ny ishall i Osby.
Osby • Publicerad 28 november 2022 • Uppdaterad 29 november 2022
Niklas Larsson (C) presenterade Treklöverns budget, som blev det vinnande förslaget på måndagskvällen.
Niklas Larsson (C) presenterade Treklöverns budget, som blev det vinnande förslaget på måndagskvällen.Foto: Marcus Enochsson

Budgeten stod på agendan när Osby kommunfullmäktige sammanträdde på måndagskvällen. Niklas Larsson (C), kommunstyrelsens ordförande, presenterade Treklöverns förslag (Centerpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna), som hade ”nollresultat” och ”ansvarstagande” som återkommande teman.

– För att komma i ordning anser Treklövern att vi måste minska driftramarna nu, genom att göra ett nollresultat nästa år och 2024, för att sedan förhoppningsvis kunna gå plus under 2025, sade Niklas Larsson (C).

Annons

Daniel Landin (S), oppositionsråd, hade tillsammans med sina kollegor i Socialdemokraterna och Vänsterpartiet en annan syn på vad som bör prioriteras. Deras budgetförslag ville bromsa något långsammare än Treklöverns.

Daniel Landin (S) menade att snabba nedskärningar kan göra väldigt ont.
Daniel Landin (S) menade att snabba nedskärningar kan göra väldigt ont.Foto: Marcus Enochsson

– Vi har ett lite avvikande förslag till budget. Om man gör snabba nedskärningar är det risk att det gör väldigt ont, och och det är stor risk att det kommer slå på dem i samhället som har svårast att göra sin röst hörd, sade Daniel Landin (S).

Sverigedemokraternas budget utgick från det förslag som Treklövern lade fram, men med några justeringar. Totalt var deras budget den hårdaste av kvällens förslag, med ytterligare neddragningar på 7,5 miljoner kronor i förhållande till Treklöverns budget.

Jonas Mattson (SD) presenterade Sverigedemokraternas budgetförslag.
Jonas Mattson (SD) presenterade Sverigedemokraternas budgetförslag.Foto: Marcus Enochsson

– Vi vet att det kommer bli många tuffa år framöver, konstaterade Jonas Mattsson (SD) i talarstolen.

Debatten som följde var livlig. Bland annat hävdade Niklas Larsson (C) att den budget som Socialdemokraterna och Vänsterpartiet lagt fram skulle kräva att man går emot de riktlinjer som kommunfullmäktige sedan tidigare beslutat om, avseende hur man får lov att använda den så kallade resultatutjämningsreserven (RUR).

”Det är intressant att ni vill göra ytterligare nedskärningar, inte minst på arbete- och välfärdsförvaltningen. Det är nu vi behöver pengar till detta, i och med lågkonjunkturen.”
Daniel Landin (S), oppositionsråd

Denna RUR kan användas för att jämna ut ett ekonomiskt resultat när man gått minus – men det är inga faktiska pengar det handlar om, utan RUR:en är ett bokföringstekniskt verktyg, förklarade Niklas Larsson (C).

Han påtalade att RUR:en emellertid endast får användas när det finns minskade skatteintäkter, vilket inte är fallet nu, men däremot ökade kostnader, enligt Niklas Larsson (C).

Daniel Landin (S) höll inte med om detta.

– Jo, det är faktiskt en minskning i skatteunderlaget vi har, nu när vi är i början av lågkonjunkturen, sade han i en replik.

Landin (S) ställde sig även kritisk till Sverigedemokraternas neddragningar.

Annons

– Det är intressant att ni vill göra ytterligare nedskärningar, inte minst på arbete- och välfärdsförvaltningen. Det är nu vi behöver pengar till detta, i och med lågkonjunkturen, sade Daniel Landin (S).

Marika Bjerstedt (S) tog tillfället i akt att reda ut lite definitioner.

– Effektiviseringar, det är när man gör samma saker som innan, fast billigare. Men nedskärningar är när man gör färre saker för färre kronor. Jag tror inte att man kan hitta på så rysligt många effektiviseringar på så kort tid, sade hon i talarstolen.

Till sist blev det votering. 29 röstade för Treklöverns investeringsbudget, medan 12 röstade för Socialdemokraternas och Vänsterpartiets förslag. Således beslutade kommunfullmäktige att anta den investeringsbudget som Treklövern (Centerpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna) lagt fram.

Samtliga socialdemokrater och vänsterpartister reserverade sig mot beslutet.

På samma sätt beslutade kommunfullmäktige att anta Treklöverns driftramsbudget. Under voteringen röstade 18 ja, 12 nej och 11 avstod.

Marcus EnochssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons