Annons

Ulrika Tornerefelt, 47, om klimatkrisen: ”Om inte jag gör något – vem fan ska då göra det?”

Hon och hennes bolag hyr ut stationära batterier till svensk industri. En affär som gått från 61 miljoner kronor i omsättning till en orderbok värd en halv miljard kronor på mindre än ett år. Men det hela började med att ge sjukhus i Afrika mer stabil el genom solenergi.
– Nu siktar vi på en miljard inom 12 månader, slår Ulrika Tornerefelt fast.
Osby • Publicerad 26 december 2023 • Uppdaterad 27 december 2023
Ulrika Tonerefelt bokatvligen hemma på mammas gata – Östra Gränsgatan i Osby. Här tillbringade hon och de bägge äldre bröderna hela barndomen. Från Göinge har hon fått med sig närheten till naturen och viljan att skapa ett hållbart samhälle.
Ulrika Tonerefelt bokatvligen hemma på mammas gata – Östra Gränsgatan i Osby. Här tillbringade hon och de bägge äldre bröderna hela barndomen. Från Göinge har hon fått med sig närheten till naturen och viljan att skapa ett hållbart samhälle.Foto: Sofia Åström

Under julen har Ulrika Tornerefelt bokstavligen varit hemma på mammas gata i Osby. Så vi hinner ses en stund på juldagen innan färden går upp till Stockholm igen.

– Ja, jag har varit hemma på Östra Gränsgatan och firat jul. Osby är fortfarande ursprungshem trots att jag for härifrån redan efter gymnasiet och har varit bosatt i Stockholm sedan 2005. Men jag kommer alltid att vara en skogsskåning i själ och hjärta, säger Ulrika och ler.

Annons

På frågan vad hon tagit med sig av Göinge in i det hon sysslar med i dag kommer svaret snabbt.

”När det kommer till klimatkrisen är det min generation som måste göra jobbet. Våra föräldrar förstod inte och för våra barn kommer det att vara för sent.”
Ulrika Tornerefelt, vd och grundare av Stella Futura

– Naturen och en vilja att göra vårt samhälle så hållbart som möjligt. När det kommer till klimatkrisen är det min generation som måste göra jobbet. Våra föräldrar förstod inte och för våra barn kommer det att vara för sent. Jag som utbildad ingenjör har ett särskilt ansvar. Om inte jag gör något – vem fan ska då göra det, säger hon och naglar fast mig och fotografen med blicken.

Gjort något eller snarare gör något, det gör hon. 2018 grundade hon och hennes man Jonas Jonsson företaget Stella Futura – Framtidens Stjärna på latin.

– Det hela började med att jag träffade två ingenjörer från Ghana som berättade att det inte fanns någon vettig affärsmodell för att bygga ut förnyelsebara energisystem snabbt i Västafrika. Tekniken fanns och sol finns i överflöd. Det här får ödesdigra konsekvenser i sjukvården. Folk förblöder under operationer och förlossningar för att det inte finns någon el som kan hålla igång kylar för blodplasma. Detsamma gäller vaccin som också måste hållas kylt, säger Ulrika och berättar att hon som jobbat i många år med energilagring kunde tekniken och hennes man, entreprenören Jonas Jonsson, hade viktiga bitar att bidra med.

Fakta

Stella Futura

Stella Futura grundades 2018 med visionen att bygga en hållbar finansieringsmodell för grön elektrifiering av hälsovård och industri i västra Afrika.

2023 bildades ett nytt bolag, Infra Futura, som nu driver den afrikanska verksamheten vidare. Infra Futura har installationer och verksamhet i flera afrikanska länder, med stort fokus på sjukvårdelektrifiering.

Stella Futuras grundare, Ulrika Tornerefelt, har inom den afrikanska verksamheten startat initiativet Women on the Roofs, där Infra Futura utbildar kvinnor till solarpreneurs. Det innebär att lokala kvinnor utbildas inom solinstallation och service och underhåll.

Källa: Stella Futura

– Han kan tänka affär och finansiering. Tillsammans blev vi ett perfekt team för att bygga vårt bolag. Ingen av oss hade kunnat göra det ensamma. Men Jonas, jag och de bägge afrikanska ingenjörerna tog fram en hållbar finansieringsmodell för grön elektrifiering av hälsovård och industri i västra Afrika. Det bygger på att vi ser till att sjukhus får bra och fungerande solinstallationer för en rimlig månadskostnad. För våra sjukhus i Ghana har elkostnaderna sänkts med 40 procent. Pengar som kan användas till personal, medicin och utrustning istället. Det handlar inte om bidrag. Vi tjänar pengar och de tjänar pengar. Det gör det hållbart på sikt, säger Ulrika och berättar att det som de lärt sig i Afrika går att applicera på Sverige, Norden och Europa.

– Men vi börjar med Sverige och här har vi kommit en bit på väg. Vi har egna problem med tillförlitlig och hållbar elförsörjning, säger Ulrika och berättar att i omställningen från kärnkraft till mer opålitliga och föränderliga energikällor som sol och vind blir elproduktionen svajig.

Ulrika Tonerefelt är vd och grundare av  Stella Futura. Det senaste 1,5 året har efterfrågan på battrilösningar till industri exploderat och bolaget har gått från några miljoner i omsåttning till signade ordrar på över en halv miljard kronor.
Ulrika Tonerefelt är vd och grundare av Stella Futura. Det senaste 1,5 året har efterfrågan på battrilösningar till industri exploderat och bolaget har gått från några miljoner i omsåttning till signade ordrar på över en halv miljard kronor.Foto: Sofia Åström

Samtidigt har vi som elkunder skaffat oss en allt mer elberoende livsstil med bland annat elbilar som ska laddas. Industrin där man är van vid att sedan flera decennier ha stabila leveranser av el kan inte räkna med det längre.

– Därför har vi lanserat tjänsten battery as a service. Vi hyr ut stationära batterier till industrier, elproduktionsanläggningar eller kommersiella fastigheter. Dessa kunder kan då åtnjuta flera av de nyttor batterierna skapar för deras verksamheter utan att behöva finansiera hela kostnaden för batterierna. Det handlar om att kapa effekttoppar, att medverka på Svenska Kraftnäts balansmarknad eller energioptimera egna solcellsanläggningar, förklarar Ulrika.

Under året som gått har den svenska marknaden exploderat. Svensk industri har insett att de behöver investera i en egen elinfrastruktur. Marknaden har vaknat och redo står nu Stella Futura att förse industrin med batterier för leasing. På mindre än ett år har bolaget gått från 61 miljoner kronor i omsättning till en orderbok med bekräftade affärer på ett som är värde över en halv miljard kronor.

– Vi siktar på en miljard om tolv månader, säger Ulrika som menar menar att tack vare erfarenheterna i Afrika står de redo med både teknik och affärsmodeller.

Annons

Ändå skyndar Ulrika och hennes bolag långsamt.

– Vi kan inte ta oss an alla förfrågningar som vi får i Sverige. Utan vi väljer med omsorg och satsar där vi kan göra störst nytta. Vi tokanställer inte. Vi har legat lågt tills nu. 20 anställda i Sverige kommer att bli 25 stycken under första kvartalet och öka till 35 anställda i höst. I det afrikanska bolaget kommer vi att jobba mycket med att dela med oss av vår kunskap till lokala personer. Så de kan förvalta och underhålla anläggningarna, säger Ulrika och förklarar att Infra Futura är det första svenska bolag som har skrivit kontrakt med Sveriges Energimyndighet om projektfinansiering via utsläppsrätter inom artikel 6 i Parisavtalet på ett totalt värde om 100 miljoner kronor. Detta kommer injiceras direkt in i sjukhusprojekten.

Är du förvånad över utvecklingen?

– Nej, jag visste att det skulle hända förr eller senare, men inte när. Hållbar elektrifiering kombinerat med fiffig finansiering är framtiden. Men det räcker inte att bara ha en bra idé. Det krävs tur också, säger Ulrika.

Var finns ni om fem år?

– Då har vi vunnit mark även i Norden. De nordiska länderna står på tur. Sedan fortsätter vi ut i Europa och världen, konstaterar hon.

Fakta

Stella Futura samarbetar med

Energimyndigheten, där Infra Futura är det enda svenska bolag som ingår i ett ITMOs (Internationally Transferred Mitigation Outcomes) program via Paris Article 6.

CAKE, där Futura International integrerar CAKEs elektriska motorcyklar i programmet för sjukvårdselektrifiering och därmed kan transportera blod och vacciner ut till landsbygden långt utanför sjukhus och vårdinrättningar.

Läkarmissionen, där Infra Futura bygger in garantier i finansieringsmodellen för sjukhuselektrifieringen för att minska kapitalkostnaderna för slutkunden och därmed göra modellen hållbar på lång sikt.

Källa: Stella Futura

Här saknas innehåll

Katarina BexellSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons