Annons

Uppsägningar i förskolan: ”Det här pratar vi inte om”

Uppsägningar respektive omplaceringar väntar barnskötare på Skogsgårdens förskola i Lönsboda. Men enligt uppgift ska de berörda ha fått tillsägelse om att inte prata öppet om det med någon.
Rektorn Ann-Christin Nilsson menar dock att detta inte stämmer.
– Skulle någon ha gjort det så är det inte bra, säger Åsa Hallén Olofsson.
Lönsboda • Publicerad 2 maj 2023 • Uppdaterad 3 maj 2023
Sandra Axelsson, Ronja Berg och Fanny Svensson är tre mammor som engagerar sig för Skogsgården. De känner en oro inför kommande höst.
Sandra Axelsson, Ronja Berg och Fanny Svensson är tre mammor som engagerar sig för Skogsgården. De känner en oro inför kommande höst.Foto: Marcus Enochsson

Sandra Axelsson, Ronja Berg och Fanny Svensson är mammor med barn på Skogsgårdens förskola i Lönsboda. Just nu känner de alla tre en oro inför hösten.

– Vi fick reda på att alla barnskötare på den här förskolan blivit uppsagda eller omplacerade. Två av barnskötarna som blivit omplacerade har jobbat i kommunen i 30 respektive 40 år, säger Sandra Axelsson.

Annons

Mammorna vittnar om att barnskötare varit rädda för att tala med föräldrar om pågående omorganisationer.

– Flera har berättat för oss, att när de fick reda på att barnskötare behöver lämna, så ska ansvarig för verksamheten ha sagt att ”det här pratar vi inte om, inte med någon”. I oro och stress ska personalen alltså hålla tyst. Vi har fått det bekräftat från flera, säger Sandra Axelsson.

Skogsgårdens rektor Ann-Christin Nilsson tillbakavisar dessa uppgifter.

– Nej, det stämmer inte. Alla får uttrycka sina åsikter. Man har yttrandefrihet.

I övrigt hänvisar hon helt och hållet till förvaltningschef Åsa Hallén Olofsson.

”Jag tänker att förvaltningen har varit väldigt öppen i media. Varför skulle det som pågår nu hos oss vara hemligt?”
Åsa Hallén Olofsson, chef för barn- och utbildningsförvaltningen

Vi har fått uppgifter om att verksamhetsansvarig velat förhindra anställda att tala om de uppsägningar och omplaceringar som är på gång på förskolan Skogsgården. Hur ser du på det?

– Jag kan bara beklaga det. Alla har yttrandefrihet. Vi sätter inte munkavle på någon. Jag vet inte var det kommer ifrån. Skulle någon ha gjort det så är det inte bra, svarar Åsa Hallén Olofsson.

Hon tycker inte att bilden av hemlighetshållande stämmer.

– Tvärtom. Jag tänker att förvaltningen har varit väldigt öppen i media. Varför skulle det som pågår nu hos oss vara hemligt?

Åsa Hallén Olofsson, chef för barn- och utbildningsförvaltningen i Osby, menar att förvaltningen varit väldigt öppen i media om vad som pågår inom organisationen.
Åsa Hallén Olofsson, chef för barn- och utbildningsförvaltningen i Osby, menar att förvaltningen varit väldigt öppen i media om vad som pågår inom organisationen.Foto: Simon Rehnström

De tre mammorna som Kb/NSk talat med ställer sig frågande till hur processen med uppsägningar och omplaceringar gått till.

Annons

– På tisdagen fick personalen reda på vilka som skulle gå. De hade individuella samtal med rektor och HR-ansvarig, men de hade inget fackligt stöd i samtalen. De fick veta att om de vill ha jobb på en annan plats i kommunen måste de skriva under senast på fredag [läs: 28 april, reds. anm.], annars blir det inget jobb alls, säger Sandra Axelsson.

Marie Svensson är ordförande för Osbysektionen inom fackförbundet Kommunal. Hon bekräftar att facket inte närvarat under dessa individuella samtal.

– Vi har inte varit med vid några tillfällen där arbetstagarna har varit delaktiga.

Men ni har varit med tidigare i processen?

– Vi har inte vetat när de ska föra ut detta. Jag vågar inte svara på dina frågor.

De vi talat med upplever att det verkar ha gått hastigt till, att arbetstagare får besked om omplacering på en tisdag och sedan förväntas de skriva på kontrakt tre dagar senare. Hur ser du på det?

– En generell kommentar är att man skriver aldrig på vid sittande bord. Det är vad jag kan säga, svarar Marie Svensson.

Åsa Hallén Olofsson är noga med att poängtera att kommunen följt alla regler som finns för sådana här omständigheter.

– Facket har varit involverat hela vägen ända sedan budgeten togs vid årsskiftet. När det till syvende och sist kommer ner på enskilda individer kan det säkert upplevas som att det går hastigt. Det är ju deras upplevelse. Vi följer varenda rutin och riktlinje som finns.

Hon tycker fortfarande att hela situationen är tråkig.

Annons

– Det är barnskötare det gäller nu. Men det berör alla led, och inte bara medarbetare utan här är chefer också som blir berörda när man drar ner på verksamheten, säger Åsa Hallén Olofsson.

Att föräldrar reagerar på situationen förvånar henne inte.

– Det har de sin fulla rätt till. Det här berör och rör upp känslor.

Marcus EnochssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons