Annons

Säger nej till solcellspark – för andra månaden i rad

En tänkt solcellspark i Östra Göinge får nej av Länsstyrelsen Skåne, trots att den bara är på 0,5 hektar.
Hanaskog • Publicerad 15 maj 2022
Länsstyrelsen har börjat säga nej till solcellsparker på jordbruksmark. Genrebild.
Länsstyrelsen har börjat säga nej till solcellsparker på jordbruksmark. Genrebild.Foto: Daniel Larsson

Länsstyrelsen förbjuder, i ett färskt beslut, en fastighetsägare att anlägga en solcellsanläggning med 1 100 paneler på 0,5 hektar mark väster om Hanaskog. Anledningen är att den planeras på jordbruksmark.

Beslutet går i samma anda som det omtalade Helsingborgsfallet i slutet av april. Den solcellsparken – som skulle bli Sveriges största – fick också nej av länsstyrelsen, med samma motivering om intressekonflikt mellan fossilfri energiproduktion kontra användande av jordbruksmark, där det sistnämnda argumentet väger tyngst.

Annons

Värt att notera är att den parken beräknades kunna ha 280 000 paneler.

Som tidningen nämnt tidigare väntar Wanås gods och företaget Alight på svar om deras ansökan gällande solcellspark öster om Knislinge. I detta fall pratas det om upp till 90 000 paneler och ungefär 40 hektar jordbruksmark som kan tas i anspråk.

Helena Holmgren, enhetschef på Länsstyrelsen Skåne, har dock inte på förhand velat döma ut möjligheterna för en sådan ansökan utan menar att varje fall är unikt och att bedömningen görs från fall till fall.

Besked i Knislingeärendet väntas tidigast i höst.

Länsstyrelsen påpekar i sitt förbud mot solcellspark utanför Hanaskog att Sveriges självförsörjningsgrad gällande livsmedelsgrödor endast uppnår 50 procent och att det ska jämföras med 75–90 procent under 1990-talet.

Skånes jordbruksmark utgör ungefär 1 procent av Sveriges landareal men står för 40–70 procent av landets totalskörd av de vanligaste livsmedelsgrödorna.

Det kan också konstateras att regeringen för drygt två veckor sedan beslutat att tillsätta en utredning om en ny livsmedelsberedskap för att kunna hantera månadslånga situationer när logistikflöde med omvärlden är begränsade. Utredningen leds av Formas generaldirektör Ingrid Petersson, som ska lämna sitt betänkande (med förslag) den 1 december 2023.

Fotnot: När det gäller Helsingborgsfallet har företaget bakom ansökan lovat att överklaga länsstyrelsens beslut. Två liknande fall har redan överklagats och fått prövningstillstånd i Mark- och miljööverdomstolen. Det rör planerade solcellsanläggningar i Ängelholms respektive Kristianstads kommun, enligt TT.

Carl-Johan LiljedahlSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons