Annons

Stor otrygghet i Östra Göinge: Polisen önskar få hjälp av kriminolog

Näst högst otrygghet i fjol av 58 kommuner.
Högst otrygghet i år.
Nu vill kommunpolisen ha Malmö universitets hjälp att reda ut varför det är så i framför allt Broby.
Östra Göinge • Publicerad 10 december 2022 • Uppdaterad 13 december 2022
Det är otryggt att åka buss, menar Brobybor. Den nya busstationen invigdes den 26 september efter att ha flyttat tvärs över gatan (Tydingegatan). Trygghetsmätningen besvarades dock i augusti och september.
Det är otryggt att åka buss, menar Brobybor. Den nya busstationen invigdes den 26 september efter att ha flyttat tvärs över gatan (Tydingegatan). Trygghetsmätningen besvarades dock i augusti och september.Foto: Carl-Johan Liljedahl

Östra Göinges så kallade problemindex hamnar i år på 3,08 efter att knappt 600 göingar sagt sitt om trygghet. Denna siffra är högst av polisregion Syds 58 kommuner (länen Skåne, Blekinge, Kalmar och Kronoberg).

– Det är som vi sagt tidigare, det har funnits en oro sedan flyktingkrisen. Innan dess låg vi bra till, säger Daniel Jönsson Lyckestam (M), kommunstyrelsens förste vice ordförande.

Annons

– Sedan 2015 ser vi en ökning av otryggheten, säger lokalpolisområdeschefen Niklas Årcén.

Tidningen kunde i januari presentera preliminär statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå) som sa att det aldrig anmälts så många brott i Östra Göinge som 2021 (slår man ut det per person var 2013 ”värre”).

Det var en dubblering av anmälda brott; i snitt var tionde person anmälde brott 2021 jämfört med nästan var 20:e 1996.

Men polisen påpekar att det fortsatt är en låg andel av göingar som uppger att de har varit utsatta för brott och att det följer rikssnittet. Läget har varit lugnt i kommunens byar de senaste månaderna, fältare och väktare uppger att det ofta är folktomt i byarna på kvällstid.

I stället är det känslan av otrygghet som fortsatt stannar kvar.

– Vi har i år sett gängbildning, bombhot och skjutning (i luften och mot bostäder). Det är klart att det hänger i när man sedan svarar på enkäten i augusti–september. Otryggheten är något vi får förhålla oss till och göra vårt för att minska den, medan polisen får göra sitt för att minska på brotten, säger Jönsson Lyckestam (M).

Daniel Jönsson Lyckestam (M).
Daniel Jönsson Lyckestam (M).Foto: Mip media
Marie Holmström.
Marie Holmström.Foto: Christian Gradholt
Veronica Gustafsson, kommunpolis för Östra Göinge och Osby samt Niklas Årcén, lokalpolisområdeschef Hässleholm (där Östra Göinge, Osby och Hässleholm ingår).
Veronica Gustafsson, kommunpolis för Östra Göinge och Osby samt Niklas Årcén, lokalpolisområdeschef Hässleholm (där Östra Göinge, Osby och Hässleholm ingår).Foto: Carl-Johan Liljedahl

Enligt Östra Göinge kommun finns det en upplevd otrygghet i kollektivtrafiken, ungdomar i grupp kan upplevas otryggt för äldre och det finns också ett missnöje mot den demografiska förändringen de senaste åren, där Östra Göinge varit en av de kommuner i landet som tagit emot flest utrikesfödda sett till sin storlek.

Nytt för årets trygghetsmätning är att Östra Göinge delats in i tre områden, i stället för två, som tidigare.

Polisen har sett att det har ”lyst rött” i Broby och har velat titta närmare på detta.

Och mycket riktigt. Problemindex för övriga Östra Göinge hamnar på 2,62 medan Broby–Östanå landsbygd hamnar på 4,08.

Annons

Men inte känner väl Östanåborna sig extra otrygga?

– Nej, det blev lite otydligt där. Vi gick efter postnummer i den här undersökningen, säger kommunpolisen Veronica Gustafsson.

I Broby framträder en bild där invånarna oroar sig rejält. På den sjugradiga skalan (0–6) når fyra kategorier upp till den högsta, nivå 6 (alarmerande påtagligt problem). Det rör sig om följande punkter:

1) Otrygg ute, ensam sen kväll.

2) Rädd för speciella personer i egna bostadsområdet.

3) Åka buss eller tåg.

4) Andel som avstått från någon typ av aktivitet.

Ytterligare fyra punkter når upp till nivå 5 (mycket påtagligt problem). Det rör sig om följande punkter:

1) Oro för inbrott i bostaden.

2) Oro för inbrott i förråd.

Annons

3) Oro för att bli överfallen/misshandlad i området.

4) Trygg ute, ensam sen kväll.

– Vi ska ta människors oro på allvar och jag har faktiskt kontaktat Malmö universitet för att få tag på en kriminolog som studerar till mastersnivå för att höra om de vill titta vidare på vad som driver otryggheten, säger kommunpolisen Veronica Gustafsson.

– Vi vill fördjupa oss i det här så att vi kan göra rätt åtgärd, säger lokalpolisområdeschefen Niklas Årcén och fortsätter:

– Sedan är det ju så att vi aktivt valt att bryta ut Broby från statistiken för att vi vill belysa det här, vi har ingen vilja att sticka ut regionalt. Det finns säkert flera andra områden, i andra kommuner, som också skulle hamna högt om man hade brutit ut dem.

Östra Göinge kommun berättar att de haft ett första möte med bussbolag och Region Skånes säkerhetsansvarige kring otryggheten att åka buss.

– Vi är i startgropen, säger Marie Holmström från det lokala Brå-samarbetet.

De senaste veckorna har Brobybor uppmärksammat att det används smällare av något slag på kvälls- och nattetid. Polisen förklarar att de åker på larm om de har någon patrull i närheten, men annars är enstaka smällare inte något de prioriterar.

– Rör det däremot sig om något återkommande kan det räknas som ofredande och då blir det en annan sak, säger Niklas Årcén.

Huruvida Brobybor faktiskt kontaktar polisen eller i stället skriver av sig på Facebook vid sådana här händelser är däremot lite oklart.

Annons

Avslutningsvis kan vi konstatera att endast göingar i Knislinge, Hanaskog och Hjärsås anser att polisen på allvar bryr sig om lokala problem och där ser vi också lägsta problemindex sedan 2016.

I övriga Östra Göinge finns det både de som anser att polisen bryr sig, men också flera som inte tycker det.

Hur känns det att få reda på något sådant här?

– Det som är positivt är att tilliten för polisen åtminstone finns här, i hela Östra Göinge. Jag är stolt över det vi gör, vi sitter varje vecka och prioriterar vad som behöver göras, säger Veronica Gustafsson.

Fakta

Trygghetsmätning polisregion Syd

Problemindex

Toppen: 1) Östra Göinge, 3,08. 2) Perstorp, 2,89. 3) Helsingborg, 2,51. 4) Bromölla, 2,46. 5) Eslöv, 2,43. 6) Malmö, 2,41. 7) Åstorp 2,38. 8) Osby och Kristianstad, båda 2,35... 14) Sölvesborg, 2,11... 17) Hässleholm, 2,03.

Åtgärder för att komma åt otryggheten i Östra Göinge

1: Kamerabevakning. Just nu på Broby busstation och vid två skolor. Väntar på beslut från Integritetsskyddsmyndigheten om att få sätta upp i Knislinge vid Mickels torg. Bussbolag har kameror på bussar.

2: Väktare/ordningsvakter. Väktare varje dag, ordningsvakter har använts ett 40-tal gånger senaste året i Broby. Fått utökat paragraf 3-område i Broby. Har sökt paragraf 3-område (med ordningsvakter) i samtliga byar. SD:s önskan om trygghetsvärdar föreslås dock avslås, vid december månads kommunfullmäktige.

3: Trygghetsvandringar (nattvandring): Länsförsäkringar hjälper till med trygghetsvandringar tillsammans med lokala föreningar.

4: Medborgarvandring (har genomförts vid två tillfällen; i Broby 2021 och i Knislinge 2022).

5: Myndighetstillsyner.

6: Arbetet med att skapa attraktiva byar.

7: Serviceteamet (plockat 33 ton skräp från och med december 2020).

8: Grannsamverkan. Finns på något sätt i varje by, störst är intresset i Knislinge. Polisen önskar se ännu mer av detta.

9: Skolresan 2030. Att ungdomar studerar vidare anses vara ett av de bästa sätten av förebyggande arbete för att inte hamna i kriminalitet.

10: Fältassistenter.

11: Sociala insatser.

Carl-Johan LiljedahlSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons